Järkeä jätelakiin

Tarja Anttonen toimii SKAL Ympäristöyritysten toiminnanjohtajana Lasse Kontiolan ollessa toimivapaalla työstään. Työssä parasta on jäsenistö, joka tekee työtä suurella sydämellä. Hän toivoo, että tuleva hallitus järkeistää jätelakia.

Parasta työssä

Pienyrittäjänäperheessä kasvanut Tarja arvostaa, että saa ajaa yrittäjien etua. Hänen mielestään parasta työssä on jäsenistö. Viimeisten kuukausien aikana hän on saanut tutustua jäsenyrityksiin ja yrittäjiin. Vierailujen myötä hän on myös oppinut toimialasta.

–  Aivan mielettömiä yrityksiä, jotka suurella sydämellä tekevät työtä haastavalla toimialalla.

SKA Ympäristöyritykset valvoo alan yrityksien etuja valtakunnallisesti, alueellisesti sekä paikallisesti. Toiminnanjohtajan työkenttä on hyvin monipuolinen ja antoisa.  Hän on reissannut eri puolille Suomea ja keskustellut päivittäin yrittäjien kanssa.

Pinnalla

Tarja edistää jäteyrittäjien asioita vaikuttamalla ministeriöihin, kansanedustajiin ja kuntapäättäjiin.SKAL Ympäristöyritysten edunvalvonta linkittyy vahvasti myös alueellisten jätelautakuntien ja virkamiesten suuntaan.

— Toimialamme koskettaa ihan jokaista suomalaista ja olemme ihmisten arjessa päivittäin, hän sanoo.

Yksi ajankohtainen asia on jätelaki, joka tuli voimaan kesällä 2021. Sen jälkeen lakia on jo kertaalleen päivitetty, viimeksi loppuvuodesta 2022. Tällä hallituskaudella Suomen pakkaus- ja biojätehuollon markkinoita on siirretty 80–100 miljoonalla eurolla kuntien yhtiöille.

— Varsinkin uuden jätelain myötä toiminnanjohtajan työpöydällä näkyvät muun muassa kunnallisten jäteyhtiöiden kilpailutukset, sähköiset siirtoasiakirjat sekä SIIRTO-rekisteri.

Koulutus ja työhistoria

Koulutukseltaan Tarja on yhteisöpedagogi kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelmasta. Varsinkin suomalainen järjestökenttä sekä edunvalvonta ja kumppanuudet ovat tulleet vuosien aikana tutuiksi.

Tarja on toiminut muun muassa Suomen Partiolaisilla, Suomen 4H-liitolla, poliittisessa nuorisojärjestössä ja vaihtarijärjestössä. Myös pääsihteerin työ opetus- ja kulttuuriministeriön arviointi- ja avustustoimikunnassa on antanut hyvät eväät katsoa laajasti suomalaista järjestökenttää.

Myös poliittinen päätöksenteko on tuttua, sillä Tarja on toiminut pääministerin avustajana eduskunnassa, poliittisena suunnittelija sekä kuntapäättäjänä.

Harrastukset

Tarja asuu Heinolassa ja Helsingissä. Kiireisen arjen ja työn vastapainoksi hän on löytänyt uuden harrastuksen, padelin.

— Aika moni ikätoveri on hurahtanut padeliin. Aluksi hieman naureskelin ystävilleni. Kun aloin treenaamaan aktiivisemmin, olen löytänyt siitä uuden suosikkilajini.

Talvisin Tarja nauttii siitä, että hän pääsee Lappiin rauhoittumaan ja laskettelemaan tuntureissa.

Eduskuntavaalit

Uusille päättäjille viesti on selvä: Tarja toivoo, että tuleva hallitus järkeistää jätelakia. Se on meidän kaikkien etu.