Haurun älykkäät jätehuoltoratkaisut

Haurun Jäteauto Oy:n kolme vuotta sitten valmistuneet tilat ovat Ruskon teollisuusalueella Oulussa. Sijainti on logistisesti paras mahdollinen, sillä jätehuollon kuljetusten purkupaikat ovat aivan lähietäisyydellä.

Sisarukset toimitusjohtaja Mikko Hauru ja toimistosihteeri Anna Hauru tekivät yrityskaupat isänsä Lassi Haurun sekä setänsä Matti Haurun kanssa maaliskuussa 2019. Osakaspohjaa laajennettiin kutsumalla osakkaiksi myös yrityksessä työskentelevä palvelupäällikkö Timo Hoikkala sekä talon ulkopuolelta palkattu kuljetuspäällikkö Kimmo Kujasalo.

Sota Ukrainassa on varjostanut mielialaa viime viikkoina ja polttoaineen radikaali hinnannousu huolettaa. Haurut seuraavat kustannuksia tarkasti, samoin median ajankohtaisuutisia ja SKALin viestintää. Haurujen kustannustilannetta helpottaa se, että heillä on neljä biokaasulla toimivaa autoa.

– Vaikeasta tilanteesta huolimatta haluamme panostaa nyt innolla uusien älykkäiden Hauru Smart -palveluratkaisujemme myyntiin ja markkinointiin, toimitusjohtaja Mikko Hauru sanoo.

Mikko Hauru tulee kertomaan yrityksen uusista innovaatioista syksyllä SKAL Ympäristöyritykset ry:n verkostoitumispäivässä.

Oikea-aikainentyhjennys pienentääympäristövaikutuksia

Haurut aloittivat oman digiloikkansa vuonna 2020, jolloin he saivat käyttöönsä Vitecin VINGO-toiminnanohjausjärjestelmään suunnitellun rajapintaratkaisun. Näin toiminnasta on saatu entistä ekologisempaa.

– Halusimme nostaa palvelumme täysin uudelle tasolle. Uutuudet on kehitetty riskejä ottamatta perusteellista taustatyötä tehden. Pistimme likoon sekä rahaa että omaa aikaamme kehitystyöhön ja olemme nyt osa Oulusta alkanutta jätehuollon älyvallankumousta, Mikko riemuitsee.

Vuonna 2020 aloitettiin Hauru Smart -ratkaisujen markkinointi taloyhtiöille. Jäteastiaan asennettu Wastebook Oy:n Jaete-pinnanmittausanturi ilmoittaa, milloin astia on täyttymässä. Tieto välittyy Haurujen toiminnanohjausjärjestelmään automaattisesti ja seuraavana päivänä astia tyhjennetään. Ei siis enää turhia keikkoja, eikä yli pursuavia jäteastioita.

Tämän vuoden alusta on otettu käyttöön omakotitaloasukkaille suunniteltu Wastebook Oy:n Smart Waste Bin -sovellus. Asukas ilmoittaa mobiilisovelluksen valikosta klikkaamalla, mikä jäteastioista on täynnä ja tilaa sille tyhjennyksen.

– Uusia älykkäitä palveluita käyttävät asiakkaamme saavat itsekin tuntea tekevänsä hyvän ympäristöteon. Asiakkaat ovat myös kiitelleet uusia kierrätysopasteitamme, jotka neuvovat – eivät kiellä, Anna ja Mikko Hauru kertovat.

– Olemme saaneet jo yli tuhat asiakasta Hauru Smart -palveluiden piiriin. Markkinointi on sujunut hyvin, koska perheyrityksemme on tunnettu ja luotettu. Yrityksen perustivat isoisäni Paavo Hauru yhdessä veljensä Veikko Haurun kanssa vuonna 1957. Heidän jälkeensä Paavon pojat Lassi ja Matti jatkoivat yritystä ja kasvattivat auto- ja asiakasmäärää harkitusti, Mikko Hauru taustoittaa.

– Erityisesti omakotitaloasiakkaamme arvostavat sitä, ettei pihapiirissä käydä turhaan, kun he ilmoittavat itse astioiden tyhjennystarpeista. Asiakkaat myös kiittelevät mobiilisovelluksen helppoutta, ja suorastaan ihmettelevät miksi tällainen on keksitty nyt vasta, Anna Hauru iloitsee hyvästä palautteesta.

– Olen tyytyväinen siihen, että molemmat lapseni valitsivat erilaisten mutkien kautta yrityksemme jatkamisen. Toimin nyt neuvonantajana ja kuljettajana samalla, kun harjoittelen vetäytymistä, Lassi Hauru selvittää.

Uusia ajatuksia alalle

Lassi Hauru toimii edelleen yrityksessä neuvonantajana ja hoitaa myös kuljetuksia. Hänestä on mukava nähdä, että lapset jatkavat yritystä yhdessä. Porukalla pärjää paremmin.

Mikko oli nuorena töissä perheyrityksessä opintojensa ohella. Hän valmistui 2008 Oulun yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi pääaineenaan markkinointi. Vaihto-opiskelu Unkarissa johti Mikon myöhemmin 2010-luvun alussa lääkeyrityksen maajohtajaksi Unkariin.

– Kannustan hakemaan oppia myös kuljetusalan ulkopuolelta. Uudet näkemykset voi tuoda mukanaan ja soveltaa tavaraliikenteen arkeen, Mikko toteaa.

Anna Hauru on toiminut perheyrityksessä vuodesta 2006 alkaen vakituisesti. Anna hoitaa asiakaspalvelua ja taloushallinnon tehtäviä.

Joulukuussa hankittu uusin biokaasuauto on jätepakkari. Se on jo teipattu yrityksen uuden ilmeen mukaisesti.

Ennakkoluulottomasti javastuullisesti biokaasuautoja

Haurut ovat olleet edelläkävijöitä myös kaluston osalta. He ostivat ensimmäisen biokaasuautonsa vuonna 2018 heti, kun Ouluun saatiin tankkauspiste. Auto oli ensimmäinen biokaasua käyttävä raskaan liikenteen ajoneuvo Pohjois-Suomessa.

– Päätimme alkaa kulkemaan sillä mitä keräämme. Auton hankinta oli iso investointi, mutta halusimme toimia vastuullisesti ympäristöasioissa. Päästövähennykset ovat olleet merkittäviä. Uusimman biokaasuautomme hankimme viime joulukuussa, Mikko kertoo.

Lassi täsmentää, että tietyt kuljetukset kuten esimerkiksi imuhuuhtelutyöt, vaativat ainakin toistaiseksi dieselillä toimivan kaluston käyttöä.

Asiakkaalla oikeus valita palveluntuottaja

Tulevan uuden jätelain muutokset eivät kosketa Hauruja kipeästi, koska Oulussa on polttokelpoisten jätteiden osalta vapaa kilpailu. Se on kannustanut perhettä miettimään ja kehittämään uusia innovaatioita.

– Mielestäni asiakkaalla pitää olla yhtä lailla oikeus valita jätehuollon palvelut kuin mitkä tahansa muutkin omakotitaloasumiseen liittyvät asiat kuten sähkö tai vaikkapa kodin vakuutukset. Samalla he työllistävät oman kunnan väkeä ja yhteisöverot jäävät kuntaan, Mikko perustelee.

Haurujen toiminnanohjausjärjestelmä on reaaliajassa, joten jätepakkaajien runkoreiteille on helppo lisätä uusia kohteita. Perinteisiä ympäristöhuoltopalveluja ovat myös viemärien avaukset ja huuhtelut, sulatukset ja kuvaukset sekä vaihtolavojen toimittaminen erilaisiin tarpeisiin.

Heinäkuussa Oulussa Kuusisaaren ja Raatin alueella järjestettäville Qstock-festareille Haurut ovat tekemässä kokonaisvaltaista jätehuoltosuunnitelmaa. Siihen kuuluvat taustatutkimukset edellisestä tapahtumasta ja jopa tapahtumaan osallistuvien palveluntarjoajien käyttämien muovimateriaalien yhdenmukaistaminen. Se helpottaisi ensi kesän festarilla kierrätystä.

– Myös Nallikari Seasiden matkailukohteessa ovat käytössä älykkäät keräilyastiamme, Mikko toteaa.

Maaliskuun puolivälissä Haurut tekivät yhteistyösopimuksen Hannoa Oy:n kanssa. Yhdessä toteutetaan lisää ympäristöön sopeutuvia, tyylikkäitä ja älykkäitä Jaete-sensoreilla varustettuja jätepisteratkaisuja.

Lue myös Mikko Haurun #KuljetanSuomelle -kirjoitus.