Haurun älykkäät jätehuoltoratkaisut

Oululainen Hauru on kehittänyt Suomessa ainutlaatuisia älykkäitä jätehuoltopalveluita, jotka soveltuvat kaikille jäte- ja hyötyjakeille. Taloyhtiöt voivat valita Hauru Smart -palvelun, jolloin jäteastioihin asennettu sensori ilmoittaa niiden tyhjennystarpeesta suoraan Haurun järjestelmään. Omakotitaloasukas pystyy tilaamaan mobiilisovelluksella itse tyhjennyksen täydelle jäteastialle.Haurun Jäteauto Oy:n kolme vuotta sitten valmistuneet tilat ovat Ruskon teollisuusalueella Oulussa. Sijainti on logistisesti paras mahdollinen, sillä jätehuollon kuljetusten purkupaikat ovat aivan lähietäisyydellä.


Sisarukset toimitusjohtaja Mikko Hauru ja toimistosihteeri Anna Hauru tekivät yrityskaupat isänsä Lassi Haurun sekä setänsä Matti Haurun kanssa maaliskuussa 2019. Osakaspohjaa laajennettiin kutsumalla osakkaiksi myös yrityksessä työskentelevä palvelupäällikkö Timo Hoikkala sekä talon ulkopuolelta palkattu kuljetuspäällikkö Kimmo Kujasalo.


Sota Ukrainassa on varjostanut mielialaa viime viikkoina ja polttoaineen radikaali hinnannousu huolettaa. Haurut seuraavat kustannuksia tarkasti, samoin median ajankohtaisuutisia ja SKALin viestintää. Haurujen kustannustilannetta helpottaa se, että heillä on neljä biokaasulla toimivaa autoa.

– Vaikeasta tilanteesta huolimatta haluamme panostaa nyt innolla uusien älykkäiden Hauru Smart -palveluratkaisujemme myyntiin ja markkinointiin, toimitusjohtaja Mikko Hauru sanoo.

Oikea-aikainen tyhjennys pienentää ympäristövaikutuksia

Haurut aloittivat oman digiloikkansa vuonna 2020, jolloin he saivat käyttöönsä Vitecin VINGO toiminnanohjausjärjestelmään suunnitellun rajapintaratkaisun. Näin toiminnasta on saatu entistä ekologisempaa.

– Halusimme nostaa palvelumme täysin uudelle tasolle. Uutuudet on kehitetty riskejä ottamatta perusteellista taustatyötä tehden. Pistimme likoon sekä rahaa että omaa aikaamme kehitystyöhön ja olemme nyt osa Oulusta alkanutta jätehuollon älyvallankumousta, Mikko riemuitsee.

Vuonna 2020 aloitettiin Hauru Smart -ratkaisujen markkinointi taloyhtiöille. Jäteastiaan asennettu Wastebook Oy:n Jaete-pinnanmittausanturi ilmoittaa, milloin astia on täyttymässä. Tieto välittyy Haurujen toiminnanohjausjärjestelmään automaattisesti ja seuraavana päivänä asia tyhjennetään. Ei siis enää turhia keikkoja, eikä yli pursuavia jäteastioita.

Tämän vuoden alusta on otettu käyttöön omakotitaloasukkaille suunniteltu Wastebook Oy:n Smart Waste Bin -sovellus. Asukas ilmoittaa mobiilisovelluksen valikosta klikkaamalla, mikä jäteastioista on täynnä ja tilaa sille tyhjennyksen.

– Olemme saaneet jo yli tuhat asiakasta Hauru Smart -palveluiden piiriin. Markkinointi on sujunut hyvin, koska perheyrityksemme on tunnettu ja luotettu. Yrityksen perustivat isoisäni Paavo Hauru yhdessä veljensä Veikko Haurun kanssa vuonna 1957. Heidän jälkeensä Paavon pojat Lassi ja Matti jatkoivat yritystä ja kasvattivat auto- ja asiakasmäärää harkitusti, Mikko Hauru taustoittaa.

– Erityisesti omakotitaloasiakkaamme arvostavat sitä, ettei pihapiirissä käydä turhaan, kun he ilmoittavat itse astioiden tyhjennystarpeista. Asiakkaat myös kiittelevät mobiilisovelluksen helppoutta, ja suorastaan ihmettelevät miksi tällainen on keksitty nyt vasta, Anna Hauru iloitsee hyvästä palautteesta.


Uusia ajatuksia alalle

Lassi Hauru toimii edelleen yrityksessä neuvonantajana ja hoitaa myös kuljetuksia. Hänestä on mukava nähdä, että lapset jatkavat yritystä yhdessä. Porukalla pärjää paremmin.


Mikko oli nuorena töissä perheyrityksessä opintojensa ohella. Hän valmistui 2008 Oulun yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi pääaineenaan markkinointi. Vaihto-opiskelu Unkarissa johti Mikon myöhemmin 2010-luvun alussa lääkeyrityksen maajohtajaksi Unkariin.

– Kannustan hakemaan oppia myös kuljetusalan ulkopuolelta. Uudet näkemykset voi tuoda mukanaan ja soveltaa tavaraliikenteen arkeen, Mikko kannustaa.

Anna Hauru on toiminut perheyrityksessä vuodesta 2006 alkaen vakituisesti. Anna hoitaa asiakaspalvelua ja taloushallinnon tehtäviä.

Ennakkoluulottomasti ja vastuullisesti biokaasuautoja

Haurut ovat olleet edelläkävijöitä myös kaluston osalta. He ostivat ensimmäisen biokaasuautonsa vuonna 2018 heti, kun Ouluun saatiin tankkauspiste. Auto oli ensimmäinen biokaasua käyttävä raskaan liikenteen ajoneuvo Pohjois-Suomessa.

– Päätimme alkaa kulkemaan sillä mitä keräämme. Auton hankinta oli iso investointi, mutta halusimme toimia vastuullisesti ympäristöasioissa. Päästövähennykset ovat olleet merkittäviä. Uusimman biokaasuautomme hankimme viime joulukuussa.

Lassi täsmentää, että tietyt kuljetukset kuten esimerkiksi imuhuuhtelutyöt vaativat ainakin toistaiseksi dieselillä toimivan kaluston käyttöä.

Asiakkaalla oikeus valita palveluntuottaja

Tulevan uuden jätelain muutokset eivät kosketa Hauruja kipeästi, koska Oulussa on polttokelpoisten jätteiden osalta vapaa kilpailu. Se on kannustanut heitä miettimään ja kehittämään uusia innovaatioita.


– Mielestäni asiakkaalla pitää olla yhtä lailla oikeus valita jätehuollon palvelut kuin mitkä tahansa muutkin omakotitaloasumiseen liittyvät asiat kuten sähkö tai vaikkapa kodin vakuutukset. Samalla he työllistävät oman kunnan väkeä ja yhteisöverot jäävät kuntaan, Mikko perustelee.


Haurujen toiminnanohjausjärjestelmä on reaaliajassa, joten jätepakkaajien runkoreiteille on helppo lisätä uusia kohteita. Perinteisiä ympäristöhuoltopalveluja ovat myös viemärien avaukset ja huuhtelut, sulatukset ja kuvaukset sekä vaihtolavojen toimittaminen erilaisiin tarpeisiin.

Heinäkuussa Oulussa Kuusisaaren ja Raatin alueella järjestettäville Qstock-festareille Haurut ovat tekemässä kokonaisvaltaista jätehuoltosuunnitelmaa. Siihen kuuluvat taustatutkimukset edellisestä tapahtumasta ja jopa tapahtumaan osallistuvien palveluntarjoajien käyttämien muovimateriaalien yhdenmukaistaminen. Se helpottaisi ensi kesän festarilla kierrätystä.

– Myös Nallikari Seasiden matkailukohteessa on käytössä älykkäät keräilyastiamme, Mikko toteaa.

Maaliskuun puolivälissä Haurut tekivät yhteistyösopimuksen Hannoa Oy:n kanssa. Yhdessä toteutetaan lisää ympäristöön sopeutuvia, tyylikkäitä ja älykkäitä Jaete-sensoreilla varustettuja jätepisteratkaisuja.


Haurun Jäteauto Oy

• Perustettu vuonna 1957
• Kotikunta Oulu
• Ympäristöhuoltopalvelut Oulun talousalueella
• Omistajat Mikko Hauru, Anna Hauru, Timo Hoikkala sekä Kimmo Kujasalo
• Työntekijöitä 26
• Kalusto
o seitsemän jätepakkaajaa
o kolme imuhuuhteluautoa
o kolme vaihtolava-autoa
o kaksi kevyt kuorma-autoa


Lue myös Mikko Haurun #KuljetanSuomelle -kirjoitus:
https://www.skal.fi/fi/kuljetansuomelle