Kemiönsaarella maalaistalossa varttunut Maria Hoikkala on ollut poliisi yli 20 vuotta. Työn ohella hän on opiskellut oikeustieteen ja valtiotieteen maistereiksi. Jälkimmäinen tutkinto valmistui kesällä.
Työelämä alkoi Liikkuvan poliisin Turun yksikössä. Sen jälkeen Maria on toiminut muun muassa kenttä- ja korttelipoliisina, Keskusrikospoliisin PTR-rikostiedustelu- ja analyysiryhmässä ja Lounais-Suomen Poliisilaitoksen esikunnan ylikomisariona. Viimeiset 4,5 vuotta hän on ollut Ahvenanmaan poliisimestari.
– Olen tainnut olla kaikkialla muualla poliisin organisaatiossa paitsi Suojelupoliisissa ja Poliisiammattiakorkeakoulussa, Maria Hoikkala naurahtaa.
Nykyiseen, vuoden mittaiseen viransijaisuuteen Maria Hoikkalan ajoi halu kehittyä omassa ammatissa ja into uusien asioiden oppimiseen. Viran vakituinen haltija Risto Lammi toimii nyt sisäasiainministeriössä poliisiosaston ylijohtajana. Liikenneturvallisuuden vastuualueen tehtävänä on suunnitella, ohjata ja kehittää liikenneturvallisuuden osa-alueita valtakunnallisella tasolla.
Ahvenanmaan poliisimestarin virka on Marialle arvokas kokemus. Maakunnan itsehallinnon vuoksi poliisit työskentelevät jatkuvasti kahden lainsäädännön kanssa. Pienessä, noin sadan henkilön organisaatiossa poliisimestarin työnkuva on laaja.
Marian perhe asuu Turun seudulla, joten yli viiden tunnin työmatka Ahvenanmaalta supisti perhe-elämän käytännössä viikonloppuihin.
– Tällä hetkellä kello 05.40 herätykset hieman ärsyttävät aamu-unista, mutta mantereella oleminen tuntuu tuoneen arkeen lisätunteja. Junamatkat Turusta Helsinkiin sujuvat mukavasti äänikirjojen parissa.
Luonteeltaan peruspositiivinen Maria Hoikkala iloitsee siitä, että on saanut toimia erilaisissa, mielenkiintoisissa tehtävissä ja saanut olla mukana kehittämässä poliisin organisaatiota. Hän on noudattanut uusiin tehtäviin hakiessaan mottoaan: Ei aina ylöspäin, mutta eteenpäin.
– Viransijaisuus on kuin liikkuvaan junaan hyppääminen, tarvitaan sopeutumisaikaa. Olen luonut yleiskuvaa tehtäväkentästäni ja kiertänyt ahkerasti tutustumassa uusiin yhteistyökumppaneihin. Yhteistyö vaatii muiden näkemysten ja nykyisten yhteistyömuotojen selvittämistä. SKAL:ssa vieraillessani sovimme säännöllisistä tapaamisista.
Liikenneturvallisuusasioissa päämäärät ovat yhtenevät, mutta näkökulmat vaihtelevat. Eri tahojen mielipiteet pyritään huomioimaan lain puitteissa ja Poliisihallituksessa yritetään pureskella asiat valmiiksi helpottamaan operatiivisen poliisin työtä.
– Olen yllättynyt siitä, kuinka paljon kansalaiset ja median edustajat ottavat yhteyttä keskustellakseen kanssani liikenneturvallisuusasioista. Liikenneasiat ovat mielipiteitä ja intohimoja herättäviä, mutta avoin keskustelu on tärkeää.
Juuri nyt liikenneturvallisuustyö on vahvasti esillä hallitusohjelmassa ja raskaan liikenteen valvonta on yksi painopisteistä. Poliisihallituksessa pohdimme tällä hetkellä miten raskaan liikenteen valvontaa voisi parantaa entisestään.
– Asiantuntijatapaamisten lisäksi olen osallistunut raskaan liikenteen tehovalvontaiskuun. Samalla tutustuin sekä poliisin että kuljetusalan arkeen ja sain arvokasta palautetta suoraan tien päältä.