Ylianttilan perhe on toiminut yrittäjänä vuodesta 1962 alkaen. Töitä tehdään päivästä ja vuodenajasta riippumatta, ja epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta töitä on riittänyt. Alkaneesta vuodesta on kuitenkin vaikea sanoa. Tulevista eduskuntavaaleista he toivovat, että yrittämiseen olisi enemmän kannustimia.
Tammikuun ensimmäisinä päivinä Rovaniemen Saarenkylässä on kipakka pakkanen ja parikymmentä senttimetriä lunta. Keltaisen omakotitalon oven avaa ystävällinen mies, kuljetusyrittäjä Juha Ylianttila. Hän ohjaa sisälle.
Olohuoneessa on iloinen tunnelma. Juhan vaimo Marjo tervehtii lämpimästi. Juhan poika Joni tulee kättelemään. Hän on Saarenkylän Käyttöosa Oy:n toinen osakas. Myös Jonin puolentoista vuoden ikäinen poika Julius tulee esittelemään sinistä pikkuautoa.
Juhan isä Jorma laittoi toiminnan aikanaan alulle. Hän tulee tervehtimään yhdessä Eine-vaimonsa kanssa. Samassa pihapiirissä asuu neljä sukupolvea. Kuljetuspalveluja he tarjoavat jo kolmannessa sukupolvessa.
Yrittäjyys on elämäntapa
Saarenkylän Käyttöosa Oy tarjoaa vaihtolavapalveluita, nostopalveluita, konekuljetuksia, konetöitä, koura-ajoa sekä muun muassa metalliromun kierrätystä. Yritys toimii pääsääntöisesti Rovaniemen alueella, mutta asiakkaan tarpeen mukaan myös muualla Suomessa.
Juhan isä Jorma aloitti toiminnan vuonna 1962 yhdellä Bedfordilla. Juha tuli yritykseen konekuskiksi 16-vuotiaana. Yritys tunnettiin silloin nimellä Kuljetus J. Ylianttila Ky. Se työllisti enimmillään kuusi kuljettajaa. 90-luvun lama-aikana toiminta ajettiin alas, ja Juha päätti alkaa kehittämään omaa yritystään.
Nykyään yrityksessä työskentelee 3–4 henkeä, vuodenajan mukaan. 31-vuotias Joni tuli mukaan toimintaan vuonna 2012. Hän kouluttautui alun perin LVI-puolelle, mutta kuljetusala vei mennessään. Hän on viihtynyt tien päällä jo lapsesta lähtien. Nykyään Juha ja Joni järjestävät ja myyvät kuljetuksia yhdessä. Juha toimii yrityksen toimitusjohtajana ja Joni ottaa yhä isompaa roolia huoltotöissä ja ajojärjestelyissä.
Juhan ja Jonin mielestä yrittäjän työssä parasta on se, että jokainen päivä on erilainen. Asiakkaat ovat mukavia ja työ tuo mukanaan myös vapautta. Toisaalta työ vaatii myös venymistä iltaisin ja viikonloppuisin.
– Isä aina puhuu, että eläkkeelle pitäisi päästä, mutta ei hän taida kuitenkaan malttaa, Joni sanoo.
Vuoden ajokeikoista 60 prosenttia tehdään kesäkaudella ja 40 prosenttia talvikaudella. Pääasiassa ajokeikat tehdään rakennustyömailla, mutta myös pohjoisen matkailukeskuksissa.
– Pohjoisen arktiset olosuhteet ovat ehkä suurin haaste työssämme. Epävakaat sääolosuhteet ja pimeys esimerkiksi näin vuoden alussa, Juha sanoo.
Yrittäjyys on perheelle elämäntapa. Marjo-vaimo ei ole yrityksen osakas, mutta hän on tiiviisti mukana yrityksen arjessa. Iltaisin ja viikonloppuisin hän tekee paperitöitä ja laskutusta kotitoimistossaan. Myös Jonin puoliso Carita toimii yrittäjänä, tosin eri alalla. Juhan tytär Meri asuu Oulussa ja työskentelee opettajana. Perheen pienimmäinen Julius oli mukana ensimmäisellä keikallaan vain neljän kuukauden ikäisenä.
– Julius viedään päiväkotiinkin joskus rekka-autolla, Marjo kertoo.
Tiestö kuntoon, järkeä verotukseen
Muuttunut maailmantilanne ei toistaiseksi ole vaikuttanut yrityksen arkeen. Vuonna 2020 liikevaihto kasvoi 2,5 prosenttia ja vuonna 2021 se kasvoi peräti 23 prosenttia. Vuoden 2022 osalta kasvua oli noin 11 prosenttia.
– Korona-aikana ihmiset remontoivat esimerkiksi paljon asuntoja ja laittoivat kesäkeittiöitä. Se näkyi positiivisesti meidän yrityksemme liikevaihdossa, Marjo sanoo.
Eduskuntavaalien lähestyessä perheyrityksen huomio on kiinnittynyt myös siihen, millaiset toiminta edellytykset yrittäjillä on tulevaisuudessa. Viesti päättäjille on selvä: byrokratiaa pitäisi keventää.
– Yrittämiselle pitäisi luoda enemmän kannustimia. Nykyään jokaista pikkujuttua – esimerkiksi tavaran kierrättämistä – säädellään kauhean tarkasti, Juha sanoo.
Myös muita toimia tarvitaan: ulkomaisille rekoille pitäisi saada tiemaksut, ammattidiesel käyttöön, verotus järkevämmäksi ja tiestön kuntoon panostuksia
– Ilmastotoimissa pitäisi ottaa huomioon myös Suomen talous ja kilpailukyky. Jos alan erityispiirteitä ei oteta huomioon, annamme vain markkinaetua kilpailijamaillemme, Joni sanoo.
Kuljetusyritys on ollut SKALin jäsen 90-luvulta alkaen. Juha toteaa olevansa tyytyväinen jäsenyyteen.
– Erityisen iloinen olen siitä, että SKALista saa aina apua, kun sitä pyydetään, hän päättää.
Saarenkylän Käyttöosa Oy
Perustettu: 19.7.1993
Kotikunta: Rovaniemi
Omistajat: Juha Ylianttila, Joni Ylianttila, Martti Halonen
Kalusto: 3 nosturiautoa
Toiminta-alue: pääasiassa Rovaniemi ja Lapin lääni
Liikevaihto: vuonna 2022 noin 701 864 euroa
Henkilöstö: 3–4
Asiakkaat: Lähes puolet rakennusliikkeitä, alihankinta 16 prosenttia, muut yritykset 26 prosenttia, yksityiset 8 prosenttia
Toimipiste: Rovaniemi