Ajankohtaisia puheenvuoroja, vilkasta keskustelua ja mukavaa yhdessäoloa SKAL Forumissa

Toista kertaa järjestetty SKAL Forum kokosi yhteen noin 150 kuljetusalan ammattilaista ja liikenteen vaikuttajaa. Tapahtuma alkoi järjestökurssilla perjantaina 28.10. ja jatkui SKAL Forumilla lauantaina 29.10.

Kirjoittaja: Kirsi-Mari Peltopakka ja Heini Polamo

Kuljetusyrittäjä 6/2022

Tampereen kauniisti remontoitu hotelli Ilves täyttyi kuljetusalan kansasta 28.–29.10. Iloinen puheensorina täytti salin perjantaina, kun SKALin jäsenyhdistysten luottamushenkilöt kokoontuivat perinteiselle järjestökurssille. Paikalla oli myös SKAL Nuorten verkosto, joka kokousti ja tutustui toisiinsa tapahtuman aikana.

Päivän avanneet puheenjohtaja Jani Ylälehto ja toimitusjohtaja Anssi Kujala painottivat puheenvuoroissaan yhteistyön voimaa.

– Vahva paikallisyhdistystoiminta on SKALin vaikuttavuuden ydintä, korosti Anssi Kujala.

Päivän aikana kuulimme puheenvuoroja muun muassa paikallisesta vaikuttamistyöstä, medianäkyvyyden kehittämisestä ja luottamushenkilöiden koulutuspolusta. Lopuksi ideoimme yhdessä SKAL Liikenteessä -päivää.

Päivä huipentui SKAL Yhdessä -iltaan ruokailun ja yhdessäolon merkeissä. Viihdettä tarjosi Tampereenkiäliset uutiset.

Paneelikeskustelussa kuultiin kansanedustajien näkemyksiä tiestön kunnosta ja määrärahoista sekä päästövähennyskeinoista ja liikenteen verotuksesta.

Kuljetusalalla tapahtuu

SKAL Forumissa lauantaina saimme katsauksen kuljetusalan ajankohtaistilanteeseen ja SKALin vaikuttamistyöhön.

– Yhdessä toimien huolehdimme kuljetusyritysten hyvinvoinnista, korosti Jani Ylälehto SKAL Forumin avauspuheenvuorossaan.

– Kohtaamme lähiviikkoina jopa 1 500 jäsenyrittäjää tilaisuuksissamme. Se kertoo työmme tarpeellisuudesta. Väki on nyt liikkeellä ja kuljetusalalla tapahtuu, kertoi toimitusjohtaja Anssi Kujala puheenvuorossaan. SKALin tehtävä on olla järjen ääni ja puhua taloudesta ja kilpailukyvystä rohkeasti kuljetusyrittäjien puolesta.

– Suomalaisten supervoima on yhteistyö, sanoi liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Minna Kivimäki ja kiitteli tiivistä ja pitkäaikaista yhteistyötä SKALin kanssa.

Kivimäki kertoi Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan aiheuttamista toimintaympäristön muutoksista ja Suomen uudenlaisista saavutettavuushaasteista, Nato-jäsenyyden tuomista muutoksista sekä mahdollisista ratkaisumalleista. Kivimäki korosti digitaalisten valmiuksien merkitystä logistiikassa ja valotti myös valtakunnallista Liikenne 12 -liikennejärjestelmäsuunnitelmaa.

Eläväisessä paneelikeskustelussa kuultiin eduskuntaryhmien edustajien näkemyksiä erityisesti tiestön kunnosta ja määrärahoista sekä päästövähennyskeinoista ja liikenteen verotuksesta. SKALin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Janne Kojon luotsaamassa paneelissa nähtiin kansanedustajat Jari Kinnunen, (kok.), Sheikki Laakso (ps.), Arto Pirttilahti (kesk.) ja Mirka Soinikoski (vihr.).

Panelistit olivat yksimielisiä muun muassa siitä, että tarvitsemme erillisen liikenne- ja logistiikkaministerin, sillä liikenteen ja viestinnän teemat ovat jo varsin eriytyneet. Myös ammattidiesel sai kannatusta kaikilta panelisteilta. Keskustelu sai myös yleisön kommentoimaan aktiivisesti.

Vuoden 2022 SKAL Paikallisyhdistyksenä palkitun SKAL Tahko ry:n puheenjohtaja Timo Käsnäsen mukaan vireä paikallisyhdistystoiminta vaatii viime kädessä vain muutaman aktiivisen henkilön.

SKAL Forum huipentui vuoden 2022 SKAL Paikallisyhdistyksen julkistamiseen. SKAL Tahko ry Nilsiästä valikoitui 156 yhdistyksen joukosta ensimmäiseksi vuoden SKAL Paikallisyhdistykseksi aktiivisen ja monipuolisen toimintansa ansiosta. SKAL Tahko on muun muassa nostanut kuljetusalan profiilia näyttävästi alueen raskaan liikenteen Tahko Truck Fest -tapahtumassa ja huolehtinut yhteyksistä päättäjiin. Palkinnon vastaanotti SKAL Tahko ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Käsnänen.

Lämmin kiitos panelisteille ja puhujille, mutta ennen kaikkea upeille kuljetusyrittäjillemme hyvästä keskustelusta ja ilmapiiristä. Ensi vuonna SKAL Forum järjestetään risteilynä, nähdään ”SKAL Linella”!