Yhteiset pelisäännöt varmistavat tasapuoliset kuljetusmarkkinat

Monissa medioissa on julkaistu juttu erään kouvolalaisen yrittäjän tapauksesta, jossa kärkenä on ollut hatullinen tavaraa. Juttu on julkaistu alun perin Kouvolan Sanomissa. En siihen tapaukseen ota tässä kantaa, mutta artikkeli on nostanut tavaraliikenteen lupavaatimuksen merkityksen myös suuren yleisön tietoisuuteen. Hyvä niin, mutta moni lukija varmasti miettii, mistä liikenneluvassa on kysymys.

Liikenneluvassa on viime kädessä kysymys lainsäädännön noudattamisesta. Erityisesti kyse on reilusta ja toimivasta kilpailusta, jotta kuljetusmarkkinoilla noudatettaisiin samoja pelisääntöjä. Kysymys on ajankohtainen näin kuntavaalienkin alla. Joskus nimittäin julkinenkaan hankkija ei tiedä, mitä kaupallisten kuljetuspalveluiden tuottajilta edellytetään. Hyvä esimerkki on juuri liikenneluvan tarve.

Yksinkertaistettuna liikennelupa on asiakirja, jolla kuljetusyritys todistaa ammatillisen pätevyytensä, vakavaraisuutensa ja hyvämaineisuutensa, jotta saa tuottaa kaupallisia kuljetuspalveluita. Jos yritys ei täytä näitä kriteerejä, se ei saa liikennelupaa. Lähes kaikilla toimialoilla on vastaavia säädöksiä tai laatujärjestelmiä, joiden tarkoitus on estää epäterveitä ja lainvastaisia toimintatapoja.

Liikennelupa edustaa yhteisiä pelisääntöjä.

Liikenneluvallisia kuorma-autoja valvotaan Traficomin toimesta tarkemmin kuin yksityisessä liikenteessä olevia, ja niillä on kalliimmat vakuutusmaksut. Jos liikenneluvan omaava yritys rikkoo sääntöjä, se voi menettää luvan.

Liikennelupa tuo siis yritykselle hallintoa, velvoitteita ja maksuja. Tylsää, mutta jotkut yritykset hakevat tarkoituksellisesti kilpailuetua laiminlyömällä lakisääteisiä velvoitteitaan – koska niistä aiheutuu kuluja ja hallinnollista työtä. Kukaan ei tietenkään kannata tarpeetonta hallintoa, mutta liikenneluvalla on keskeinen merkitys terveen tavaraliikennemarkkinan turvaajana. Aivan samoin kuin liikennesäännöilläkin luodaan pelisäännöt, ettei onnettomuuksia tapahdu.

On tärkeää, että kenenkään ei tarvitse arvuutella, tarvitaanko johonkin kuljetustehtävään liikennelupaa. Lainsäädäntö on lopulta selkeä ja hyvin yksityiskohtainen. Poikkeukset lupavelvoitteeseen ovat nimensä mukaisesti poikkeuksia. Niiden perusteella ei kategorisesti vapauteta jotakin yritystä liikenneluvista. Kaupallisen tavaraliikenteen harjoittaminen ilman liikennelupaa voi tuoda ansaitsematonta etua, kun samoilla markkinoilla kilpaillaan samoista kuljetustehtävistä.

Kuljetuspalveluiden ostajat voivat hankintaosaamisellaan torjua harmaata taloutta ja edistää reiluja kuljetusmarkkinoita. Siksi niin yksityisten kuljetuspalveluiden ostajien kuin julkistenkin hankkijoiden kannattaa tutustua SKALin ja Autoliikenteen Työnantajaliiton uuteen Reilu Kuljetus -oppaaseen.

Reilu kuljetus turvaa tasavertaiset kilpailuolosuhteet kuljetusyrityksille. Harmaan talouden torjuminen tarkoittaa sitä, että kaikki yritykset toimivat samoilla pelisäännöillä. Asiakkaiden vastuulliset valinnat parantavat rehdisti toimivien yritysten toimintaedellytyksiä.

Anssi Kujala
toimitusjohtaja
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry