Yrittäjät: Ammattidiesel tarvitaan heti kuljetusalan kriisiin

Suomen Yrittäjät vaatii, että ammattidiesel otetaan nopeasti käyttöön Suomessa. Valmistelu on aloitettava välittömästi. Dieselin hinnannousun takia suomalaisten tavaraliikenneyritysten kustannukset ovat nousseet nopeasti ja räjähdysmäisesti. 

– Moni kuljetusalan yrittäjä on todella tiukalla. Alan kannattavuus on polttoainehintojen hurjan nousun takia jyrkässä laskussa. Nyt tarvitaan pikaisia toimia tavarakuljetusten turvaamiseksi, sanoo liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen. 

– Tämän lisäksi hallituksen on pidättäydyttävä raskaan liikenteen kustannustaakkaa nostavista päätöksistä.  

Ammattidiesel on käytössä useissa Euroopan maissa.  

– Käytännössä ammattidiesel tarkoittaa sitä, että raskaisiin ajoneuvoihin tankattaisiin samaa dieseliä kuin aiemminkin. Yrittäjä voisi hakea palautusta maksamistaan polttoaineveroista. 

”Valtaosa yhden auton yrityksiä” 

– Valtaosa kuljetusyrityksistä on pientä tulosta tekeviä yhden auton yrityksiä. He ovat todella tiukalla, Vehmanen lisää. 

Vehmanen lisää, että polttoainekustannusten nousu vie kuljetusalan toimijoilta mahdollisuuksia investoida uuteen ja ilmastoystävällisempään kalustoon. Tämä vaikeuttaa vastaamista liikenteen päästövähennystavoitteisiin. 

– Myös ammattiliikenteen on osallistuttava päästövähennyksiin. Tämä ei saa tarkoittaa kohtuutonta taakkaa jo nyt kannattavuuden kanssa kamppailevalle toimialalle ja suomalaisyritysten logistiikalle.

Pitkien välimatkojen maassa suomalaisyritysten riesana ovat aina olleet kilpailijamaita suuremmat logistiikkakustannukset, joissa ero on nyt karkaamassa entisestään.  

Lisätietoja:pääekonomisti, johtaja Mika Kuismanen, p. 050 3560705, mika.kuismanen@yrittajat.fi jaliikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen, p. 040 8471992, emma-stina.vehmanen@yrittajat.fi