Yhtiöille ja yhdistyksille mahdollisuus myöhentää vuosikokouksiaan

Lainaus oikeusministeriön sivulta kohdasta Usein kysyttä koronaviruksesta/Tapahtumat ja kokoontuminen/Mihin mennessä kokoontumisrajoitusten takia pitämättä jäänyt osakeyhtiön tai asunto-osakeyhtiön yhtiökokous, osuuskunnan kokous tai yhdistyksen kokous tulee järjestää?

”Yhteisöjen osakkaiden, jäsenten, edustajiston ja valtuuston kokoukset voidaan myöhentää niin, että ne pidetään viimeistään 30.9.2020. Laki tulee voimaan 1.5.. Kutsun voimaantulon jälkeen pidettävään, lain sallimia osallistumiskeinoja hyödyntävään kokoukseen voi jo lähettää.

Lykkäysmahdollisuus koskee varsinaisen ja sääntömääräisen kokouksen lisäksi jatkokokousta ja ylimääräistä kokousta sekä yhtiöissä ja osuuskunnissa myös sulautumisen tai jakautumisen hyväksyvää kokousta.

Osuuskunnan ja yhdistyksen hallitus voi vaatia ennakkoilmoittautumista syyskuun loppuun 2020 mennessä järjestettävään osuuskunnan ja edustajiston kokoukseen sekä yhdistyksen ja valtuutettujen kokoukseen. Näin hallitus saa etukäteen tiedon osallistuvista ja voisi sitten esimerkiksi järjestää kokoustilat terveysvaatimusten mukaisesti ja pyytää etäosallistumiseen tarvittavat yhteystiedot. 

Mahdollisuus yhdistyksen kevät- ja syyskokouksen yhdistämiseen on arvioitava yhdistyskohtaisesti. Tässä kokonaisarvioinnissa on otettava huomioon ainakin yhdistyksen säännöt, minkälaisia asioita on päätettävänä, mitkä ovat terveydensuojelulliset tarpeet yhdistyksen jäsenkunta huomioon ottaen sekä arvio siitä, että siirrosta ei aiheudu vahinkoa yhdistykselle eikä sen jäsenille. Kokouksen koollekutsumisesta ja arvioinnista vastaa yhdistyksen hallitus (lakivaliokunnan lausunto 2/2020).

Julkaistu 16.4.2020 klo 14.00, päivitetty 4.5.2020″