Verohallinto ja Tulli tehostavat ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin verovalvontaa

Valtio menettää vuosittain kymmeniä miljoonia euroja verotuloja, koska ulkomaisista verkkokaupoista tilatusta alkoholista ei makseta veroja Suomeen. Marraskuusta alkaen Tulli ja Verohallinto tehostavat ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin verovalvontaa, jotta valmisteverot saadaan kerättyä. Osa alkoholitilauksista pysähtyy marraskuusta alkaen Tulliin.

Marraskuusta alkaen Tulli pysäyttää alkoholilähetyksiä satamissa Verohallinnon selvitysten ajaksi. Pysäytetty lähetys siirretään purkauspaikalle ja puretaan varastoon. Muut kuin Tullin pidättämät tavaratvoivat jatkaa matkaa. 

Jos Verohallinto tekee päätöksen haltuunotosta, Tulli varastoi tavarat ja ne palautetaan asiakkaalle sitten, kun verot on maksettu tai verosaatava on muuten turvattu. Verohallinto toimittaa asiakkaalle verotuspäätöksen liitteenä tavaroiden nouto-ohjeen. 

Jos Verohallinto ei tee haltuunottopäätöstä, lähetys on vapaa noudettavaksi ja Tulli ottaa yhteyttäkuljetusliikkeeseen.

Kenen pitää maksaa verot ulkomaisesta nettikaupasta ostetusta alkoholista?

Jos alkoholia tilaa toisessa EU-maassa sijaitsevasta verkkokaupasta, vastuu verojen maksamisesta riippuu siitä, miten tilauksen kuljetus on järjestetty.

Jos alkoholia verkkokaupassa myyvä EU-maassa sijaitseva yritys järjestää tuotteille kuljetuksen Suomeen, kyse on etämyynnistä, jolloin verovelvollisuus on myyjällä. Myyjä vastaa veroista myös silloin, kun se suosittelee asiakasta käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä tai muutoin osallistuu kuljetuksen järjestelyihin.

Jos asiakas järjestää tilaukselle itse kuljetuksen, kyse on etäostamisesta, jolloin vastuu veroista on ostajalla. 

Lisäksi Verohallinto parhaillaan selvittää, minkälaisissa tapauksissa etäoston yhteydessä myös tuotteen kuljettamiseen osallistunut yhtiö voi olla vastuussa verojen maksamisesta.

Tilaajien yhteydenotot ohjataan myyjäyrityksille

Tilanteissa, joissa verovelvollisuus kuuluu alkoholituotteita myyneelle yritykselle ja tilaus on haltuunotettu, Verohallinto saa lain mukaan olla yhteydessä vain alkoholitilauksen myyjään. 

Tilaajien mahdolliset tiedustelut omiin tilauksiin liittyen kannattaa siis ohjata suoraan verkkokauppaan, josta juomat on tilattu. Kun verot on maksettu, Verohallinto antaa asiakkaalle nouto-ohjeen verotuspäätöksen mukana, jonka jälkeen asiakas voi sopia tilauksen noudosta Tullin kanssa.

Tullin tiedote aiheesta