Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot, Vuoden yksinyrittäjä -palkinnot ja Vuoden nuori yrittäjä -palkinnot

Suomen Yrittäjät ja vakuutusyhtiö Fennia jakoivat perinteisen Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon By Pia’s:lle, Kuljetusliike Ville Silvastille, Picosunille ja Sinituotteelle. Vuoden yksinyrittäjät ovat Marika Konga ja Heidi Hannus. Vuoden nuori yrittäjä on Douglas Castro.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2020

Vakuutusyhtiö Fennia ja Suomen Yrittäjät luovuttivat Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot Suomen Yrittäjien liittokokouksen yhteydessä Jyväskylässä lauantaina 17.10.2020. Palkinto on arvostettu ja perinteinen, sitä on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Fennia ja Suomen Yrittäjät haluavat palkinnolla nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa.

By Pia’s Oy haluaa tarjota kokonaisvaltaisen elämyksen

Yrittäjä Pia Erlundin By Pia’s on neuleita, pellavavaatteita ja sisustusesineitä suunnitteleva ja myyvä muotitalo, jolla on neljä omaa rekisteröityä tavaramerkkiä. Konseptinimi on BYPIAS. Yrittäjä nimittää kymmentä Suomen- ja yhtä Norjan-liikettään elämyskeitaiksi.

Erlund toimi ensin toistakymmentä vuotta kampaamoyrittäjänä. By Pia’s:n hän perusti vuonna 2012. Viimeisen viiden vuoden aikana yrityksen liikevaihto ja tulos ovat miltei kolminkertaistuneet.

Erlundin työpari on Marjaana Järvinen, joka on yrityksen toimitusjohtaja. Järvisen ansiosta Erlund pystyy keskittymään siihen, minkä kokee kaikkein omimmakseen.

– Rakastan yrittäjyyttä, bisneksentekoa ja tuntuu, että sen osaan. Mutta tuloksen tekeminen on toimitusjohtajan ansiota, hän kiittelee.

By Pia’s OyPerustettu: 2012Perustaja: Pia ErlundToimitusjohtaja: Marjaana JärvinenKotipaikka: Hanko ja EspooToimialue: 10 vuoden ympäri auki olevaa sisustukseen ja naisten muotiin erikoistunutta liikettä Suomessa, kolme Norjassa. Jälleenmyyjiä 18 maassa.Työntekijöitä: 45Liikevaihto: 9,26 miljoonaa euroa (2019)Liikevoitto: 1,8 miljoonaa euroa (2019)

Katso video By Pia’s:sta: https://www.youtube.com/watch?v=fUrfEju6arg&feature=youtu.be

Picosun: Pöytälaatikosta maailman parhaaksi 

Nanoteknologiayritys Picosun oy valmistaa suomalaiseen keksintöön pohjautuvia atomikerroskasvatus- eli ALD-laitteita. ALD-teknologia mahdollistaa esimerkiksi älypuhelimien ja tietokoneiden kirkkaat ja tarkat näytöt. Sven Lindfors oli alusta saakka suunnitellut ALD-reaktoreita tekniikan tohtorin Tuomo Suntolan kanssa. Lindfors ja Kustaa Poutiainen herättivät henkiin Lindforsin pöytälaatikkoyrityksen Picosunin, ja Poutiainen rahoitti ja lähti vetämään yritystä.

– Kun asiakkaina ovat maailman parhaat yritykset, joiden menestys riippuu meidän valmistamistamme koneista, on meihin kohdistuva paine jopa kohtuuton. Mutta pidän sitä myös hyvänä asiana. Kun me pystymme palvelemaan näitä asiakkaita, me pystymme palvelemaan ketä tahansa, Picosunin hallituksen puheenjohtajana toimiva Poutiainen pohtii.

Picosun OyPerustettu: 1996, toiminta alkoi 2004Perustajat: Sven Lindfors ja Kustaa PoutiainenToimitusjohtaja: Jussi RauteeKotipaikka: EspooToimialue: Emoyhtiö Suomessa, tytäryhtiöt Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa, Kiinassa, Koreassa, Singaporessa ja Taiwanissa sekä toimistot Intiassa ja Ranskassa.Työntekijöitä: 130Liikevaihto: 41 miljoonaa euroa (2020)Liikevoitto: 0,5 miljoonaa euroa (2020)

Katso video Picosunista: https://www.youtube.com/watch?v=CaP_Sy49CY0&feature=youtu.be

Kuka kuljettaa tuulivoimaloita? Kuljetusliike Ville Silvasti Oy!

Kuljetusliike Ville Silvasti Oy tarjoaa vaativien kuljetusten koko logistiikan avaimet käteen -palveluna. Muun muassa tuulivoimaloiden osia kuljettavan yrityksen toimialueena on koko Eurooppa ja Venäjä.

Ville Silvasti seurasi jo lapsena Jukka-isän erikoiskuljetuksia tehneen yrityksen toimintaa. Vuonna 2002 hän perusti oman saman alan yrityksen. Isän muualle myyty yhtiö palasi yrityskaupassa osaksi Kuljetusliike Ville Silvastia vuonna 2015.

Erikoiskuljetukset ovat mittasuhteiltaan valtavia, ja työmaat hankalissa paikoissa.

– Koen päivittäin olevani henkilökohtaisesti vastuussa siitä, että työntekijöillä on turvallista työskennellä, Silvasti kertoo.

Yrityksellä on toimipisteitä ja tytäryrityksiä Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Puolassa ja Venäjällä. Uransa parhaana päätöksenä Silvasti pitää vuonna 2017 tekemäänsä yrityskauppaa, jossa tanskalainen kilpailija siirtyi osaksi yritystä. 

Kuljetusliike Ville Silvasti OyPerustettu: 2002Perustaja ja toimitusjohtaja: Ville SilvastiKotipaikka: UurainenToimialue: koko Eurooppa ja VenäjäTyöntekijöitä: 160Liikevaihto: 79 miljoonaa euroa (2019)Liikevoitto: 3,3 miljoonaa euroa (2019)

Katso video Kuljetusliike Ville Silvastista: https://youtu.be/EYN7AWp4De0

Sinituote tekee pitkään kestäviä tuotteita koteihin

Kun Ilkka Brotherus vuonna 1988 osti 1940-luvulla toimintansa aloittaneen Sinituotteen, valmiina oli kaksi vanhaa muovikonetta, muutama työkalu ja neljä työntekijää.

Tuoteinnovaatioiden ja yritysostojen ansiosta Sinituote on nyt Pohjoismaiden johtava siivousvälineiden, vaatehuollon ja autotarvikkeiden konserni. Emoyhtiö Sinituote Oy:n lisäksi SINI-konserniin kuuluvat tytäryhtiöt Lundia Oy, Rörets Industrier Ab, VS-harja Oy ja Junttan Oy.

Kodin tuotteiden pitkäikäisyyttä yrityksessä vaalitaan jo toisessa sukupolvessa. Ilkan tytär Johanna Hamro-Drotz nimitettiin toimitusjohtajaksi vuonna 2018. 

– Olemme edelläkävijä Euroopassa sekä hiilineutraaliudessa että kierrätysmateriaalien käytössä omassa kohderyhmässämme. Siitä iso kiitos kuuluu myös työntekijöillemme, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana ideoimassa ympäristövastuuseen liittyviä asioita, Hamro-Drotz kiittelee.

Sinituote OyKodin tuotteita valmistava ja markkinoiva Sinituote Oy tunnetaan erityisesti SINI-siivousvälineistään.Perustettu: 1988, yrityksen juuret 1940-luvullaPerustaja: Ilkka BrotherusToimitusjohtaja: Johanna Hamro-DrotzKotipaikka: HausjärviToimipaikka: tehdas Kokemäellä, pääkonttori HausjärvelläTyöntekijöitä: 113Liikevaihto: 26 miljoonaa euroa (2019)Liikevoitto: 4 miljoonaa euroa (2019)

Katso video Sinituotteesta: https://www.youtube.com/watch?v=GtIInYAqrwM&feature=youtu.be

Valtakunnallinen vuoden yksinyrittäjä -palkinto käsityö- ja pihasuunnitteluyrittäjille

Vuoden yksinyrittäjä 2020 -palkinnot jaettiin nyt toista kertaa. Palkinnon mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö.

Kierrätys on olennainen osa Marika Kongan Kongaamon liikeideaa

Kongaamo on Marika Kongan vuonna 2009 perustama yritys Mäntyharjulla Etelä-Savossa. Yrityksen tärkeimmät tuotteet ovat 1960- ja 1970-lukujen värikkäistä kangasaarteista valmistetut yksilölliset naisten väriterapiatakit. Kierrätys on olennainen osa yrityksen toimintatapaa. Lisäksi yritys valmistaa samalla periaatteella tunikoita ja hameita.

Palkitsemisen perusteena on Kongan positiivinen ja huomiota herättävä omaperäisyys. Kongaamon tuotteet tuovat kantajansa upealla tavalla esille ja saavat myös kanssakulkijat iloisiksi väriloistollaan. Lisäksi yrityksen ekologisuus tulee vahvasti esille, sillä tuotteissa käytettävät kankaat ovat vanhoja kierrätyskankaita.

Kongaamo Perustettu: 2009Perustaja ja toimitusjohtaja: Marika KongaKotipaikka: Mäntyharju

Katso video Kongaamosta: https://youtu.be/dMnvYNf4t2o

Heidi Hannuksen Piha ja vihersuunnittelu Villa Garden on suunnitellut yli tuhat kohdetta

Heidi Hannus perusti Piha- ja vihersuunnittelu Villa Gardeninin Oulaisiin, Pohjois-Pohjanmaalle vuonna 2002. Yrityksen päätoimiala on piha- ja maisemasuunnittelu.

Hannuksen intohimo suunnittelijana ulottuu pihojen ja puutarhojen lisäksi laajemmallekin: työn jälkeä voi nähdä rakennuksissa, taide-esineissä, kalusteissa ja valaistuksessa. Hän ei pelkää kokeilla uutta tai tehdä asioita toisella tavalla kuin on totuttu tekemään. 

Palkitsemisen perusteena on yrityksen menestyminen alalla niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Hänellä on myös useita palkittuja koti ja -messupihoja ympäri Suomen. Kaiken kaikkiaan hänellä on reilu tuhat erilaista suunnittelukohdetta. 

Piha- ja vihersuunnittelu Villa GardenPerustettu: 2002Perustaja: Heidi HannusKotipaikka: Oulainen

Katso video Piha- ja vihersuunnittelu Villa Gardenista: https://youtu.be/enmD3LeZQHM

Palkittavat valitsi Yrittäjäpalkintolautakunta. Molemmat palkitut saivat palkinnoksi 5000 euroa. Palkinnon mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö.

Douglas Castro on Vuoden nuori yrittäjä

Lauantaina jaettiin myös Vuoden nuori yrittäjä -palkinnot. Palkinnon mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö. Palkinto on jaettu yleensä Nuorten yrittäjien päätapahtumassa Get Togetherissä, mutta se jouduttiin tänä vuonna perumaan koronakriisin vuoksi. Toisista palkintokategorioista poiketen Vuoden nuori yrittäjä -sarjassa jaetaan ensimmäinen, toinen ja kolmas palkinto.

Darkglass Electronics on löytänyt paikkansa maailmalla

Vuoden nuori yrittäjä 2020 -kilpailussa ensimmäiseksi sijoittuneella Douglas Castrolla, 33, on kaksi menestyvää yritystä, Darkglass Electronics ja Neural DSP Technologies. Helsinkiläinen Darkglass Electornics valmistaa bassopedaaleita sekä muita bassokitaraa varten suunniteltuja laitteita, kuten vahvistimia. Castro on nostanut suomalaisen erikoistuotteen kansainvälisille markkinoille ja löytänyt sopivan markkinaraon maailmalta. Asiakaskuntaan lukeutuu muun muassa sellaiset tunnetut nimet kuin Foo Fighters, Faith No More, Jamiroquai ja Paramore. Yhtiö on kasvanut huimasti viime vuosina ja työllistää kymmeniä ihmisiä.

Raati oli erityisen vaikuttunut Castron hyvin haasteista ja kiehtovasta yrittäjätarinasta, vakuuttavista referensseistä, joihin lukeutui maailmankuuluja artisteja ja siitä, että yritys todella tähtää markkinajohtajuuteen maailman tasolla.

Darkglass Electronics Perustettu: 2009Perustaja ja toimitusjohtaja: Douglas CastroKotipaikka: HelsinkiToimialue: Pääalueet USA, Japani, EU-maat ja Iso-BritanniaTyöntekijöitä: 25Liikevaihto: Liikevaihto: 4,7 miljoonaa euroaLiikevoitto: 598 000 euroa

Katso video Darkglass Electronicsista: https://www.youtube.com/watch?v=LoXcHKidV08

Lasse ja Maria Jalkasen Foodin-brändi kasvattaa eettistä ruokakulttuuria

Lasse, 31, ja Maria, 27, Jalkasen Rawmance-yritys tuo maahan ja valmistaa luomuelintarvikkeita ja superfoodeja Foodin-brändin alla. Jyväskyläläiset ylsivät toiseksi Vuoden nuori yrittäjä -mittelössä.

Jalkasten tavoite on kasvattaa ruokakulttuuria, jossa keskeistä on kestävästi ja eettisesti tuotettu aito ja puhdas ruoka. Foodin satsaa jatkuvaan tuotekehitykseen, josta esimerkkinä uudenlaiset kollageeniproteiinipatukat. Jalkaset avasivat juuri uuden tehtaan, mikä antaa lisää mahdollisuuksia panostaa omaan tuotantoon ja tuotekehitykseen. 

Tuomaristo kehui mielenkiintoista yrittäjätarinaa, jossa on vahva arvopohja ja intohimo. Jalkaset ovat investoineet vahvasti kotimaiseen tuotantoon ja menestyneet toimialalla, jolla on merkittäviä kansainvälisiä toimijoita. On esimerkillistä, että yrittäjäpariskunta on tarkka siitä, että he tuntevat koko tuotantoketjun.

Foodin / Rawmance Oy Perustettu: 2011Perustaja ja toimitusjohtaja: Lasse JalkanenKotipaikka: Yrityksen virallinen kotipaikka on Laukaa, uusi tehdas sijaitsee VaajakoskellaToimialue: Päämarkkina Suomessa, jonkin verran myyntiä Eurooppaan ja AasiaanTyöntekijöitä: 50Liikevaihto: 7,8 miljoonaa euroaLiikevoitto: 514 000 euroa

Katso video Foodin/Rawmancesta: https://www.youtube.com/watch?v=pofSMDf0aR8

Tomi Mäkilän LeikkiSet on merkittävä toimija leikki- ja liikuntapaikkojen kalustamisessa

Forssalaisen LeikkiSetin toimitusjohtaja Tomi Mäkilä, 32, haluaa tiiminsä kanssa uudistaa tavan, jolla Suomessa leikki- ja liikuntapaikkoja toteutetaan. Tekoälyä hyödyntämällä LeikkiSet kerää leikki- ja liikunta-alueiden käytöstä tietoa, jota pystytään hyödyntämään alueiden kehittämisessä. Joustavilla kalusteratkaisuilla taas ylläpidetään leikki- ja liikuntapaikan aktiivista käyttöä uudistamalla laitekantaa helposti ja kustannustehokkaasti.

Yrityksen visio on olla markkinajohtaja Suomessa ja Suomen paras työpaikka. LeikkiSetillä on töissä 16 leikki- ja liikuntakalustamisen ammattilaista ja välillisesti se työllistää paljon enemmän alihankintaa hyödyntäen.  

Tuomaristo oli vaikuttunut Tomin tekemisen meiningistä ja kovista tavoitteista tulevaisuuden suhteen. LeikkiSetissä nähtiin paljon potentiaalia ja esimerkillistä ennakointikykyä.

LeikkiSet OyPerustettu: 2011Toimitusjohtaja: Tomi MäkiläKotipaikka: ForssaToimialue: Suomi, jatkossa pohjoismaatTyöntekijöitä: 16Liikevaihto: 3 313 000 euroaLiikevoitto: 78 000 euroa

Katso video LeikkiSetistä: https://www.youtube.com/watch?v=dEnzPbUEVhE

Vuoden nuori yrittäjä palkittiin 20 000 eurolla, toisen sijan saaja 7 000 eurolla ja kolmannen sijaan saaja 3 000 eurolla. Palkintorahat mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö. Palkintoraatiin kuuluivat viime vuoden voittaja, konttiravintola Mortonin yrittäjä Jarna Kaplas, yrittäjä Siva Parlar Vöner Oy:stä, Yksityisyrittäjäin säätiön Sam Nieminen, Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Nina Rasola sekä Nuorten Yrittäjien verkoston puheenjohtaja Jenni Parpala.