Uusi tieliikennelaki voimaan 1.6.2020 – ajoneuvokohtaisia nopeuksia poistuu ja kevytperäkärryn kanssa saa ajaa 100 km/h

Paketti- ja enimmäismassaltaan enintään 3500 kg matkailuautoilta poistuu ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus. Kevytperävaunua vetävän henkilö- tai pakettiauton suurin sallittu nopeus on 100 km/h.

Uuden tieliikennelain myötä paketti-, ruumis-, huolto- ja enimmäismassaltaan enintään 3500 kg matkailuautoilta poistuu ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus. Niillä noudatetaan tie- tai aluekohtaisia nopeusrajoituksia kuten henkilöautoilla.

Yli 3500 kg matkailuauton suurin sallittu nopeus onlähtökohtaisesti 80 km/h

Jos nykyaikaisessa matkailuautossa on lukkiutumattomat jarrut sekä turvavyöt ja istuimien pääntuet kaikilla ajon aikana käytettävillä istuimilla voi matkailuauton nopeus olla myös 100 km/h. Turvavarusteiden olemassaolo on todettava muutos- tai rekisteröintikatsastuksessa ja nopeudesta tehdään auton rekisteritietoihin merkintä.

Kevytperävaunua vetävän henkilö- tai pakettiautonsuurin sallittu nopeus on 100 km/h

”Helpoiten nopeuden pystyy tarkastamaan rekisteröintitodistuksesta tai Traficomin Oma asiointi -palvelusta. Jos peräkärryn ajoneuvoluokka on O1, saa ajaa 100 km/h”, vinkkaa Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Tielle voidaan asettaa vähimmäisnopeus

Tielle voidaan asettaa vähimmäisnopeus, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne sitä edellytä. ”Näin rajoitetulla tiellä tai kaistalla ei saa ajaa ajoneuvolla, jonka rakenteellinen nopeus on alle merkillä osoitetun vähimmäisnopeuden. Vähimmäisnopeusmerkin on tarkoitus pitää tietyn luokan ajoneuvot poissa tietyiltä teiltä tai kaistoilta”, tarkentaa Pohjonen.   

Vähimmäisnopeus.

Lisätietoja:

Lue lisää matkailuautojen nopeuksista

Video (Youtube): Kevytperävaunua vetävän henkilöauton suurin sallittu nopeus

Video (Youtube): Muutokset ajoneuvokohtaisiin nopeusrajoituksiin

Kuuntele Päivän pykälä –podcast: uudet liikennemerkit vol 2.

Johtava asiantuntija Jussi Pohjonen, jussi.pohjonen(at)traficom.fi, p. 029 534 5310. Twitterissä @JussiPohjonen 

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on palveleva liikenteen ja viestinnän lupa-, rekisteri- ja valvontaviranomainen. Traficom edistää liikennejärjestelmän toimivuutta ja turvallisuutta sekä vauhdittaa digiyhteiskunnan kehittymistä. Traficom tukee kestävää kehitystä ja huolehtii, että Suomessa on käytettävissä laadukkaat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäyhteydet ja -palvelut.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Viestintävirasto sekä tietyt osat Liikennevirastosta yhdistyivät vuoden 2019 alussa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiksi.