Julkisista puheista huolimatta euroakaan ei vielä ole todellisuudessa käytetty turvealan yritysten ahdingon lieventämiseksi ja oikeudenmukaisen siirtymän toteuttamiseksi. Turvealan yrityksissä kasvaa epävarmuus siitä, saadaanko tarkoituksenmukaista tukea käytännössä ollenkaan. Turvemaakunnissa työt ovat hiljentyneet ja turvealan yritysten konkursseista on alkanut kuulua viestejä. Turveala vetoaa poliitikkoihin ja virkamiehiin, että todelliseen tarpeeseen tuleva tuki saataisiin nopeasti puheista käytäntöön.
Julkisuudessa puhutaan toistuvasti, että Marinin hallituksen päättämä turvealan tukipaketti ja EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF-rahasto) hoitaisivat reilun siirtymän toimialalla, kun energiaturpeen käyttö on romahtanut. Puheista pitäisi nyt jo nopeasti päästä käytäntöön.
– Poliittiset päätökset turvealan tukipaketin karkeasta sisällöstä ja suuruudesta tehtiin kevätkesällä hallituksen puoliväliriihessä varsin ripeästi. Sen jälkeinen virkamiesvalmistelukin käynnistyi nopeasti. Mutta nyt vallitsee radiohiljaisuus tukien suhteen. Kenttä odottaa viestejä tukien kohtalosta. Nyt odotetaan tietoa siitä, kuka, millä kriteereillä, mistä ja milloin voisi hakea kansallista tukea. Vetoamme vahvasti poliitikkoihin ja virkamiehiin, että myös tuen jakamisen ratkaisut löytyisivät nopeasti, sanoo Simo Jaakkola Koneyrittäjät ry:stä.
YK:n ilmastosopimuksen ja EU:n Green Dealin oikeudenmukaisen siirtymän periaatteen mukaan ilmastokestävään tulevaisuuteen siirryttäessä siirtymästä kärsivät toimialat ja niillä toimivat ihmiset tarvitsevat yhteiskunnan tukea. Periaatteena on, että ketään ei saa jättää, ”leave no one behind”. Muutoin politiikan sosiaalinen hyväksyttävyys ja polku kohti ilmastotavoitteita vaarantuu. EU-komission esitys Suomen osuudeksi oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta oli 424 milj. €. Sitä perusteltiin energiaturvesektorin oikeudenmukaisen siirtymän tarpeella. Suomessa turpeen käyttö on romahtamassa ja siirtymä on jo nyt tapahtumassa.
– EU:n oikeudenmukaisen siirtymän mekanismi ja sen JTF-rahasto eivät tosiasiassa auta turvealaa. Valtiontukisäännöt näyttävät tekevän yritysten suoran tukemisen vaikeaksi siirtymässä kohti ilmastokestävää tulevaisuutta eikä oikeudenmukaisesta siirtymästä toistaiseksi ole näyttöä, sanoo Hannu Salo Bioenergia ry:stä.
Hallituksen puoliväliriihessä keväällä päätettiin turvetoimialan yritysten ja työntekijöiden tukemisesta energiaturpeen kysynnän romahdettua päästöoikeuden hinnan noustessa kaikkia ennusteitakin nopeammin. Kansalliselta tukipaketilta odotettiin rajun rakennemuutoksen koettelemille reilulle 400 yritykselle ja näiden parille tuhannelle työntekijälle sillanrakennusainetta kohti uutta tulevaisuutta toisella toimialalla.
– Kesä meni odotellessa. Osa alan yrityksistä ja työntekijöistä on vielä jaksanut toivoa syksyn kynnykselle saakka selvyyttä lisätalousarvioon keväällä varatuista tukieuroista korvaamaan edes joitakin tappioita. Mutta nyt alkaa jo näyttää siltä, että turvealan toimijat on jätetty. Konkurssit niittävät satoa, toteaa Hanna Haavikko Suomen Turvetuottajista.
Oikeudenmukaisen siirtymän mahdollisuudet loitontuvat nopeasti. Nyt olisi onnistuttava, koska lähivuosina ilmastotoimille tarvitaan mahdollisimman laaja hyväksyntä. Suomesta pitäisi saada kerrottavaksi reilun siirtymän menestystarina. Tällä hetkellä näyttää, että kerrottavaksi jää vain turvealan satoja menetystarinoita, toteavat järjestöjen edustajat.
Koneyrittäjät ry Metsäalan Kuljetusyrittäjät Suomen Turvetuottajat ry Bioenergia ry
Lisätietoja: Simo Jaakkola, varatoimitusjohtaja, Koneyrittäjät ry, etunimi.sukunimi(a)koneyrittajat.fiKari Palojärvi, toiminnanjohtaja, Metsäalan Kuljetusyrittäjät, etunimi.sukunimi(a)skal.fiHanna Haavikko, puheenjohtaja, Suomen turvetuottajat, etunimi.sukunimi(a)gmail.com Hannu Salo, toimialapäällikkö, Bioenergia ry, etunimi.sukunimi(a)bioenergia.fi
Bioenergia ry (www.bioenergia.fi) on edunvalvontajärjestö, jonka tavoitteena on mahdollistaa Suomen hiilineutraliteetti kotimaisia polttoaineita hyödyntämällä. Vuonna 2019 Suomen energiankulutuksesta 30 % oli bioenergiaa ja 4 % turvetta.