Tulli muistuttaa: joulupukilta saatu lahja ei ole aina maksuton

Joulu on monin tavoin yllätyksellistä aikaa. Ilo EU:n ulkopuolelta lähetetystä lahjasta voi muuttua hämmästykseksi, kun saat kuljetusyritykseltä saapumisilmoituksen tullausta varten. Lahja on yleensä yllätys, eikä vastaanottaja tiedä sen sisältöä tai arvoa. Ilman näitä tietoja lahjan saaja ei kuitenkaan voi tehdä tullausta, eikä lahjalähetystä voida luovuttaa hänelle.

Lahjalähetyksen vastaanottajalle voi tulla yllätyksenä, että vain enintään 45 euron arvoiset postitse toimitetut lahjat voivat olla tullittomia ja verottomia, mutta ne pitää silti tullata. Lahja­lähetyksen vastaanottajan vastuulla on selvittää lahjan sisältö ja arvo lahjan verottomuuden osoittamiseksi.

– Lahjan saajasta saattaa tuntua ikävältä kysyä lahjan lähettäjältä, mitä lahjalähetys sisältää ja minkä arvoinen lahja on. Ymmärrämme harmituksen, mutta ilman näitä tietoja lahjalähetystä ei voi luovuttaa vastaanottajalle, vaan kuljetusyritys joutuu palauttamaan lahjan lähettäjälle, kertoo Nadja Painokallio Tullista.

Jos olet saanut kuljetusyritykseltä saapumisilmoituksen tullattavasta lahjasta, voit tullata sen itse Tullin Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai ostaa tullauksen palveluna. Löydät ohjeet saapumisilmoituksesta.  

Mistä tiedän, onko lahjani tulliton ja veroton?

Jos jokainen seuraavista viidestä edellytyksestä täyttyy, lahja on vastaanottajalle maksuton. Tulli-ilmoitus on kuitenkin tehtävä.

Lahjan lähettäjä on yksityishenkilö, ja hän on lähettänyt lahjan suoraan lahjan saajalle, eikä ole esimerkiksi tilannut sitä verkkokaupasta lahjan saajalle toimitettavaksi.Lahja on tarkoitettu lahjan saajan tai hänen perheensä käyttöön, ei myytäväksi.Lahjalähetys on satunnainen.Lahjan arvo on ollut enintään 45 euroa.Lahja ei sisällä tupakkatuotteita, alkoholia tai alkoholijuomia, hajuvettä, kahvia tai teetä.

Jos lahjasi ei täytä jokaista yllä mainittua edellytystä, sinun on tullattava lahja kuin olisit ostanut tavaran itsellesi ja maksettava siitä mahdolliset tullimaksut ja verot. Poikkeuksena ovat esimerkiksi nuuskaa sisältävät lähetykset, joita et saa vastaanottaa lainkaan. Lisää tietoa poikkeuksista saat Tullin nettisivuilta.

Tulli auttaa ja opastaa

Verkkosivuillemme löytyy kattavasti tietoa lahjalähetyksistä ja pakettien tullaamisesta. Olemme muun muassa koonneet sivuillemme vastauksia lahjalähetyksistä usein esitettyihin kysymyksiin. Jos lahjalähetyksen tulliselvittäminen ei onnistu verkkosivuilta löytyvillä ohjeilla, auttaa tullineuvonta, joka on myös maksuton palvelu.

– Meille on tärkeää, että asiakkaamme saavat asioitua kanssamme sujuvasti. Kysy siis rohkeasti apua, jotta saat lahjasi kuusen alle jouluksi, painottaa Painokallio.

Lisätietoa lahjalähetyksistä Tullin verkkosivuilla

Lisätietoja medialle tulliylitarkastaja Nadja Painokallio p. 040 332 7577, etunimi.sukunimi@tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 1 900 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.