Suomessa pinnoitettu kuorma-auton rengas kiertää nyt puoleen hintaan

Suomessa valmistettujen ja Suomessa pinnoitettavien kuorma-auton renkaiden kierrätysmaksut puolittuvat vuoden alustaKotimaassa pinnoitettava rengas tukee kiertotaloutta ja ympäristöä luomalla työtä ja vähentämällä turhaa kuljettamistaHenkilöauton renkaat ovat kiertäneet koronavuonnakin vanhaan malliin, mutta pinnoituskulttuurin puute hidastaa tehokasta hyötykäyttöä

Vuoden alusta renkaiden kierrätysjärjestelmä siirtyy piirun verran kohti yhä tehokkaampaa kiertotaloutta. Suomen Rengaskierrätys Oy on päättänyt puolittaa pinnoitettujen kuorma-autojen renkaiden kierrätysmaksun verottoman hinnan 4,17 eurosta 2,07 euroon.

”Toivomme tämän lisäävän pinnoitettujen kuorma-auton renkaiden käyttöä entisestään, vahvistamaan paikallista pinnoitusteollisuutta ja näin myös edesauttamaan paremman kiertotalouden syntyä Suomessa”, Suomen Rengaskierrätyksen toimitusjohtaja Risto Tuominen perustelee.

Pinnoittaminen on jo vuosikausia antanut lisää käyttöikää kuorma-autojen renkaille.

”Kuorma-auton renkaan runkohan on kuin kissa, jolla on monta elämää. Kalustolla ajetaan paljon, mikä verottaa kulutuspintaa, mutta hyvin tehty laadukas rengasrunko kestää huomattavasti kulutuspintaa pitempään.”

Pinnoitus luo työtä Suomeen

Renkaasta ja käytöstä riippuen raskaan liikenteen renkaat voidaan pinnoittaa kolmesta viiteen kertaa. Pinnoituksessa tiensä päähän tullut kulutuspinta hiotaan pois, jonka jälkeen uusi kulutuspinta urineen vulkanoidaan rungon päälle.

”Käyttöä pinnoitettu rengas kestää kuin uusi, mutta kustannus on noin puolet uuden renkaan hankintahinnasta”, Tuominen huomauttaa.

Vuoden alusta puolittuva kierrätysmaksu koskee kotimaassa valmistettuja renkaita, jotka pinnoitetaan Suomessa tai ulkomailla. Sen sijaan ulkomailla ja ulkomaiseen runkoon tehtyjen uusiorenkaiden sekä ulkomailta Suomeen pinnoitettavaksi tuotavat rengasrungot tulkitaan uusiksi, Suomen markkinoille tuoduiksi renkaiksi. Niiden veroton kierrätysmaksu on 6,89 euroa renkaalta.

”Ajatuksena on tukea kiertotaloutta ja auttaa paikallista markkinaa toimimaan tehokkaasti. Mitä paremmin hyödynnämme täällä jo olemassa olevia rengasrunkoja, sitä enemmän luomme työtä Suomeen ja ehkäisemme turhaa kuljettamista.”

Korona ei pysäytä hyötykäyttöä

Marraskuun loppuun mennessä kierrätykseen oli kerätty 55 554 tonnia renkaita, mikä oli vain 817 tonnia vähemmän kuin vuotta aikaisempana vertailuajankohtana (56 371 tonnia).

”Vaikka koronavuosi on sekoittanut suomalaisten arkea monin tavoin, renkaiden uusiminen on toiminut erikoisolosuhteissakin hyvin. Näyttää myös siltä, että monet ovat kotona oleillessaan innostuneet siivoilemaan varastoista löytyvät loputkin vanhat renkaat pois.”

Suomessa renkaiden kierrätystavoitteeksi on asetettu 95 prosenttia, mutta viime vuosina kierrätysaste on liikkunut lähes sadassa prosentissa. Sen mahdollistaa kuluttajalle vaivattomaksi tehty järjestelmä, joka pyörii nimellisillä kierrätysmaksuilla.

Samalla käytöstä poistuneista renkaista on opittu tekemään uusiomateriaalia esimerkiksi maanrakennustöihin ja maatalouden vedenpuhdistusjärjestelmiin.

”Toivoisimme, että Suomessa myös henkilöautojen renkaiden pinnoituskulttuuri alkaisi kukoistaa uudelleen, sillä hyvät rengasrungot kestäisivät toisenkin kierroksen.”

Lisätiedot:Risto Tuominen, Toimitusjohtaja, Suomen Rengaskierrätys Oy, risto.tuominen@rengaskierratys.fi, +358 40 717 7200

Suomen Rengaskierrätys Oy

Käytöstä poistettujen renkaiden järjestelmällinen kierrätys käynnistettiin 1995, jolloin rengasalan keskeiset toimijat perustivat Suomen Rengaskierrätys Oy:n tuottajavastuuseen perustuvan kierrätysvelvoitteen hoitamiseksi. Yritys vastaa tuottajayhteisönä renkaiden keräyksestä ja hyötykäytöstä yhteistyösopimuksen tehneiden renkaiden tuottajien puolesta. Huolehdimme kierrätyksestä valtakunnallisesti, tasapuolisesti ja kustannustehokkaasti.

https://www.rengaskierratys.com/