Suomen ensimmäinen sähköisen liikenteen professuuri Lahteen – LSK Group mukana yhteistyössä

LUT-yliopisto perustaa ensimmäisenä Suomessa sähköisen liikenteen professuurin sekä siihen liittyvän uuden maisteriohjelman Lahteen, yhteistyössä alueen yritysten kanssa.

Sähköisen liikenteen merkittävä murros on vasta alkamassa, nopeasti kasvavalle alalle tarvitaan lisää osaajia. LUT-yliopiston uusi professuuri keskittyy sähköisen liikenteen tutkimukseen sekä alan osaamisen kehittämiseen Suomessa. Uuden professuurin ja maisteriohjelman tavoitteena on varmistaa, että Suomeen saadaan tarpeeksi tutkimuksen sekä koulutuksen kautta syntyvää sähköisen liikenteen osaamista. Tärkeänä tavoitteena on myös tuoda tuorein tutkimustieto yritysten käyttöön ja luoda tulevaisuuden työpaikkoja.

Lahdessa toimii merkittävä sähköisen liikenteen klusteri, jossa on mukana yli 30 yritystä. Talo- ja teollisuustekniikan asiantuntijayritys LSK Group on aktiivinen toimija klusterissa sekä yksi professuurin rahoittajista. LSK:n toimitusjohtaja Perttu Ryynänen toimii myös Lahden seudun sähköisen liikenteen klusterin johtoryhmän puheenjohtajana.

”Liikenteen sähköistyminen sekä kiinteistöjen älykkyys ja energiatehokkuus linkittyvät vahvasti ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tämä luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia niille, jotka ovat valmiita kehittämään olemassa olevaa osaamistaan. Pidän erittäin tärkeänä alueemme yritysten, oppilaitosten ja viranomaisten yhteistyötä Lahden seudun sähköisen liikenteen klusterissa. LUT-yliopiston sähköisen liikenteen uusi professuuri ja maisteriohjelma ovat merkittävä askel koko alan kehittämiseksi Suomessa”, kommentoi LSK:n toimitusjohtaja Perttu Ryynänen.

LSK tuottaa älykästä teknologiaa hyödyntäviä palveluita kiinteistöille ja teollisuuteen. Ratkaisuissa optimoidaan automaation avulla kuormanhallintaa ja sähköverkon liittymäkokoa, ja huomioidaan mahdollisuudet uusiutuvan energian hyödyntämiseen sekä varastoimiseen. Sähköisen liikenteen latausratkaisujen suunnittelu, toteutus sekä konsultointi ovat osa LSK:n palveluita.

”Lahden seudun yritysten tuki uuden professuurin perustamiselle luo erinomaiset edellytykset yhteistyölle ja alan kehitykselle. Sähköinen liikenne luo kysyntää uusille teknologiaratkaisuille, joita kehitämme mielellämme yhteisissä tutkimushakkeissa yritysten kanssa. Yhteistyö tarjoaa myös opiskelijoille mahdollisuuden tehdä harjoitus- ja opinnäytetöitä sekä työllistyä alueen teknologiayrityksiin”, kommentoi dekaani Olli Pyrhönen, LUT School of Energy Systems.

Lisätietoja:

LSK, Perttu Ryynänen, toimitusjohtaja, 040 520 7757, perttu.ryynanen@lsk.fi

LUT-yliopisto, Olli Pyrhönen, dekaani, LUT School of Energy Systems, 040 516 6411, olli.pyrhonen@lut.fi

LSK, Jenni Grandell, markkinointi- ja kehitysjohtaja, 0400 850 242, jenni.grandell@lsk.fi

LSK Group on teollisuus- ja talotekniikan asiantuntijayritys, joka keskittyy tuottamaan älykkäitä, energiatehokkaita ratkaisuja sekä uusia innovaatioita asiakkaidensa nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin. Vuonna 1930 perustetussa perheyhtiössä työskentelee lähes 300 teknisten alojen asiantuntijaa. LSKn liiketoiminnat koostuvat teollisuusautomaatiosta ja talotekniikasta koko Suomen kattavasti. Yrityksen päätoimipiste on Lahdessa. Yhtiön vuosittainen liikevaihto on noin 50 milj. €. www.lsk.fi

LUT-yliopisto (Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT) on toiminut vuodesta 1969 edelläkävijänä tekniikan ja talouden yhdistävänä tiedeyliopistona. Tieteellinen tutkimus ja akateeminen koulutus työllistävät kansainvälisessä yhteisössä noin 6500 opiskelijaa ja asiantuntijaa. LUT-yliopisto toimi kahdella kampuksella, Lappeenrannassa ja Lahdessa. LUT-yliopisto on maailman 300 parhaan yliopiston joukossa Times Higher Educationin (THE) vuoden 2022 rankingissa. Listaus nosti LUTin myös suomalaisyliopistojen kolmen kärkeen. www.lut.fi