SKAL:n julkilausuma: Polttoaineveron korotusten sijaan on uskallettava uudistaa liikenteen verotus

Entistä puhtaampia moottoreita ja käyttövoimia hyödyntävä liikenne tuo tulevaisuudessa valtiolle jopa kaksi miljardia euroa vähemmän päästöperusteisia veroja vuodessa. Verotyöryhmän ratkaisu hupeneviin verotuloihin on nostaa polttoaineveroja. Tämän tutun ruuvin kiristäminen on helppo ja mielikuvitukseton ratkaisu, jossa raskaalle liikenteelle on jäämässä maksajan osa. Päättäjiltä vaaditaan nyt rohkeutta uudistaa liikenteen verotus kasaamatta kohtuuttomia kustannuksia kuljetusyrityksille.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana fossiilisen dieselin polttoaineveroa on korotettu 63 prosenttia. Maanteiden tavaraliikenne maksaa polttoaineveroa vuodessa noin 700 miljoonaa euroa – yli 10 prosenttia alan liikevaihdosta. Se on järkyttävän paljon toimialalle, joka kilpailee kuljetusmarkkinoilla ulkomaisen liikenteen kanssa. Valtiovarainministeriön verouudistustyöryhmän raportissa dieselpolttoaineeseen esitetään veronkorotusta, joka toisi logistiikalle yhteensä yli 500 miljoonan euron vuotuiset lisäkustannukset.

Parhaillaan Suomessa valmistellaan myös maantieliikenteen päästökaupparatkaisua, joka sekin lisäisi tuntuvasti kuljetuskustannuksia. Kuljetusyritykset eivät pysty kantamaan näiden muutosten kokonaisvaikutuksia. Valtaosa tavaravirroistamme kulkee raskaimmissa ajoneuvoyhdistelmissä, joihin ei vielä ole tarjolla dieselille vaihtoehtoisia käyttövoimia. Nämä kuljetukset ovat paitsi vastaus teollisuuden ja kaupan tarpeisiin myös logistisesti järkevin ja ympäristöystävällisin valinta. Dieselin veronkorotukset osuvat juuri näihin kuljetuksiin. On järjetöntä kasvattaa suomalaisten kuljetusyritysten kustannustaakkaa ja estää niitä pärjäämästä kilpailussa. Se alentaa koko elinkeinoelämämme kilpailukykyä.

Valtio on täyttämässä verokirstunsa kurittamalla yrityksiä, jotka ovat tien päällä palvellakseen yhteiskuntaa ja joilla ei ole muita vaihtoehtoja kuin diesel. Se on väärää ja huonoa politiikkaa. Liikenteen verotus ei voi enää perustua nestemäisten polttoaineiden kumuloituviin veronkorotuksiin.

On laajennettava perspektiiviä ja arvioitava kriittisesti, voiko ihmisten ja tavaroiden liikkumisesta ylipäätään enää periä veromiljardeja entiseen malliin. Liikenne on nähtävä elämänlaadun ja hyvinvoinnin lähteenä, jota ei tule verottaa hengiltä.

Nyt tarvitaan päättäjiltä rohkeutta ja uutta ajattelua. Kuljetusyritykset kuljettavat hyvinvointia Suomelle!

Lisätietoja:puheenjohtaja Jani Ylälehto, SKAL, puhelin 0400 922 636Iiro Lehtonen, toimitusjohtaja, SKAL, puhelin 040 5028 181viestintäpäällikkö Heini Polamo, SKAL, puhelin 040 506 0131, viestinta@skal.fi

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö. Järjestön jäsenistöön kuuluu noin 4 400 kuljetusyritystä ympäri Suomea. www.skal.fi; @SKALry

Viittaus:Liikenteen verotuksen uudistamista selvittäneen työryhmän loppuraportti