Pysäköinnin alkamisajan ilmoittaminen yksinkertaistuu

Uuden tieliikennelain mukaan pysäköinnin alkamisaika on aikarajoitetuilla pysäköintipaikoilla ilmoitettava ”selkeästi havaittavalla tavalla”. Lain muutettu sanamuoto tuo helpotuksia autoilijan arkeen.

Jos pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu pysäköintipaikka- tai pysäköintikieltomerkkien alla olevalla lisäkilvellä, on pysäköinnin alkamisaika ilmoitettava selkeästi havaittavalla tavalla.

Pysäköinnin alkamisajaksi eli saapumisajaksi merkitään aika, jolloin ajoneuvo pysäköidään. Vaihtoehtoisesti voidaan merkitä myös pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti, riippuen siitä, kumpi niistä on aikaisempi.

”Pysäköintiaika lasketaan aina alkavaksi seuraavasta tasa- tai puolitunnista, vaikka kiekkoon merkittäisiin tarkasti se aika, jolloin ajoneuvo on pysäköity”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Kesäkuun alusta alkaen saapumisaika tulee ilmoittaa ”selkeästi havaittavalla tavalla”. Käytännössä siis aiemmin kelpuutettujen tapojen lisäksi pysäköinnin alkamisaika on mahdollista kirjoittaa esimerkiksi paperilapulle.

”Lappu on syytä sijoittaa niin, ettei auton lämmityslaitteen puhallin puhalla sitä alas kojelaudalta käynnistyessään, tuuletustoimintoa tai polttoainetoimista lisälämmitintä käytettäessä”, Vesalainen huomauttaa.

Valitaanpa pysäköinnin alkamisajan ilmoittamistavaksi mikä hyvänsä, on ilmoitettu aika oltava auton tuulilasin läpi luettavissa – siis selvästi näkyvillä. Esimerkiksi penkille lappua ei voi jättää.

”On tärkeää, että pysäköinnin alkamisaika ilmoitetaan vain yhdellä tavalla kerrallaan eli useampi samanaikaisesti ikkunalle jätetty lappu tai kiekko johtaa pysäköintivirhe- tai valvontamaksuun”, Vesalainen muistuttaa.

Pysäköinnin alkamisaika merkitään edellä kuvatulla tavalla myös silloin, kun velvollisuus ilmoittaa pysäköintiajan alkamisesta on voimassa vain osan pysäköintiajasta.

Jos pysäköinti tapahtuu kokonaan aikana, jolloin pysäköinnin alkamisajan ilmoitusvelvollisuutta ei ole, ei pysäköinnin alkamisaikaa tarvitse ilmoittaa ollenkaan.

Autoliitto on tehnyt pysäköinnin alkamisajan ilmoittamisesta ohjevideon, joka on katsottavissa Autoliiton YouTube-kanavalta.

Lisätietoja:Autoliitto, Teppo Vesalainen, koulutuspäällikköPuh. 044 585 9313, teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliitto, Jukka Tolvanen, viestintäpäällikköPuh. 040 751 1173, jukka.tolvanen(at)autoliitto.fi