Ministeri Harakka tapasi henkilöliikenteen toimijoita: Nyt on aika tehostaa uuden lain mukaisia toimia terveysturvallisuuden takaamiseksi

Liikenne- ja viestintäministeriö järjesti henkilöliikenteen toimijoille suunnatun Liikenteen terveysturvallisuus -foorumin tänään kolmatta kertaa. Foorumin tarkoituksena on jakaa viranomaistietoa sekä tietoa parhaista käytännöistä liikennepalveluiden tarjoajien kesken.

Sosiaali- ja terveysministeriö aloitti viime kesänä lainsäädäntöhankkeen tartuntatautilain muuttamiseksi. Liikenne- ja viestintäministeriö on myös osaltaan osallistunut aktiivisesti hankkeeseen. Ministeriön vastuulla on valmisteltu ehdotukseen sisältyvät väliaikaiset säännösmuutokset terveysturvallisuuden takaamiseksi henkilöliikenteessä sekä sen asematiloissa, terminaaleissa ja muissa vastaavissa tiloissa. Muutoksilla vahvistettiin aikaisemmin pitkälti ohjeina ja suosituksina annettuja hygienia- ja väljyystoimenpiteitä lain tasolla velvoittaviksi. Muutokset tulivat voimaan 22.2.2021 ja henkilöliikennettä koskevat pykälät ovat voimassa 30.6.2021 asti.

Lainmuutosten myötä liikenteen terveysturvallisuutta koskeva liikenteen palveluntarjoajiin kohdistuva valtakunnallinen päätöksenteko on keskitetty Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.

Eri liikennemuodoissa otettu jo kattavasti käyttöön toimenpiteitä terveysturvallisuuden varmistamiseksi

– Tartuntatautilain muutokset tulevat hyvään hetkeen. Nyt on aika tehostaa uuden lain mukaisia toimia terveysturvallisuuden takaamiseksi. Näin vahvistamme luottamusta siihen, että henkilöliikenteessä on turvallista matkustaa nyt ja tulevaisuudessa, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Liikenteen terveysturvallisuus -foorumissa keskusteltiin tartuntatautilain muutoksista johtuvista toimenpiteistä, jotka kohdistuvat niin viranomaisiin kuin palveluntarjoajiin. Tilaisuudessa myös kuultiin, miten eri liikennemuodoissa on jo kattavasti toteutettu erilaisia toimenpiteitä terveysturvallisuuden parantamiseksi. Näitä ovat muun muassa hygieniaan liittyvät käytännöt, tilojen ja pintojen puhdistaminen sekä riittävistä etäisyyksistä huolehtiminen.

– Terveysturvallisuus velvoittaa liikennöitsijöitä. Myös matkustajilla on vastuu omasta ja toisten turvallisuudesta. Tarvittaessa Traficomilla on selkeä valtuus ja valmius rajoittaa matkustajamääriä. Tavoite kuitenkin on, että yhteispelillä liikenne sujuu samalla kun koronan kulku hidastuu, sanoo ministeri Harakka.

Lisätietoja:liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, haastattelupyynnöt viestintäjohtaja Susanna Niinivaara, p. 0400 816 187