Helmikuussa ensirekisteröitiin 8 084 henkilöautoa, joka on 11,3 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2018 helmikuussa. Uusia henkilöautoja on tammi-helmikuussa rekisteröity 19 821, joka on 12,7 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän. Henkilöautojen ensirekisteröintien määrä on koko Euroopassa ollut alkuvuonna alavireinen viimesyksyisen WLTP-lainsäädännön muutoksen takia. Autojen saatavuuden ja tuotantoaikataulujen odotetaan tasaantuvan kevään aikana normaalille tasolle.
Uusia pakettiautoja ensirekisteröitiin helmikuussa 1 055, joka on 12,4 prosenttia pienempi kuin viime vuoden helmikuussa. Pakettiautoja on tammi-helmikuussa ensirekisteröity 2 548, joka on 6,0 prosenttia viime vuoden alkukuukausia vähemmän.
Kuorma-autoja ensirekisteröitiin helmikuussa 320. Kuorma-autojen ensirekisteröinnit ovat 33,9 prosenttia viime vuoden helmikuuta suuremmat. Tammi-helmikuun aikana kuorma-autoja on rekisteröity 679, joka on 4,1 prosenttia viime vuoden alkua enemmän. Yli 16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 493, joka on 0,6 prosenttia viime vuoden tammi-helmikuuta vähemmän. Pienten alle 6 tonnin kuorma-autojen kysyntä on edelleen kasvussa, sillä niitä ensirekiosteröitiin tammi-helmikuussa 142, joka on 32,7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Uusia linja-autoja ensirekisteröitiin helmikuussa 21. Tammi-helmikuussa linja-autoja on ensirekisteröity yhteensä 68, joka on 5,6 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän.
Dieselillä vahva asema isokokoisten autojen kokoluokassa
Pienten A- ja B-segmentin kokoluokan autot sekä keskikokoiset C-kokoluokan ensirekisteröidyt autot olivat viime vuonna pääosin bensiinikäyttöisiä. Dieselin osuus on Suomessa laskenut viime vuosina hieman alle neljännekseen ensirekisteröinneistä. Suomessa dieselin suosio on ollut viime vuosikymmenten ajan selvästi pienempi kuin Euroopassa keskimäärin – viime vuonna esimerkiksi Ruotsissa 37,6 prosenttia ja Saksassa 32,3 prosenttia ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli dieselkäyttöisiä.
Dieselin rooli on vahva D- ja E-segmentin henkilöautomalleissa, keskikokoisissa ja suurissa katumaastureissa sekä suurissa tila-autoissa, joissa dieselin hyvä polttoainetalous korostuu. Viime vuonna ensirekisteröidyistä D-segmentin autoista lähes 40 prosenttia oli dieselkäyttöisiä. Tätä suuremman kokoluokan E-segmentin autoista noin 85 prosenttia oli dieselkäyttöisiä. Keskikokoisissa katumaastureissa dieselin osuus oli hieman alle kolmannes ja suurissa katumaastureissa ja suurissa tila-autoissa hieman yli puolet.
Käyttövoimien valikoima monipuolistuu
Autojen käyttövoimavalikoima on selvästi monipuolistunut viime vuosien aikana. Sähköautojen osuus oli viime vuonna jo lähes 5 prosenttia ensirekisteröinneistä. Suomessa ensirekisteröidyistä sähköautoista noin 85 prosenttia oli ladattavia hybridejä ja täyssähköautojen osuus jäi noin 15 prosenttiin.
Kaikkiaan lähes 15 prosentissa viime vuonna ensirekisteröidyistä autoista oli ajovoima-akku, sillä lataushybridien lisäksi ensirekisteröitiin paljon perinteisiä ns. täyshybridejä, jotka ottavat talteen jarrutusenergiaa ja polttomoottorin tuottamaa energiaa. Myös kaasuautojen ensirekisteröinnit olivat viime vuonna selvässä kasvussa.
LisätietojaHelmikuun ensirekisteröintitilastotUusien autojen jakautuminen segmenteittäinUusien autojen käyttövoimatilastot toimitusjohtaja Tero Kallio, Autotuojat ja -teollisuus ry, puh. 040 729 4513, tero.kallio@autotuojat.fitoimitusjohtaja Pekka Rissa, Autoalan Keskusliitto ry, puh. 0500 417 300, pekka.rissa@akl.fi
Autoalan Tiedotuskeskus (AuT) on autoalan suurimpien toimialajärjestöjen palvelu- ja informaatiokeskus, jonka tehtävänä on tuottaa tietoa tieliikenteestä sekä autokaupan, autoteollisuuden, korjaamojen ja katsastuksen toimialoilta.