Corridor as a Service -palvelu nopeuttaa jakelulogistiikkaa vinkkaamalla vapaista lastauspaikoista

Helsingissä käynnistyvässä, jakelulogistiikkaa kehittävässä pilottikokeilussa välitetään reaaliaikaista tietoa jakelu- ja lastauskäyttöön tarkoitetuista parkkipaikoista jakeluyritysten kuljettajille. Kaupunkijakelua sujuvoittavaa Corridor as a Service Last Mile -konseptia kehitetään YTL:n koordinoiman yritysryhmän, Helsingin kaupungin, Trafin ja Vediafin yhteistyössä TT-Säätiön avustuksen tuella.

Corridor as a Service (CaaS) Last Mile -pilotin tavoitteena on tehostaa jakelulogistiikkaa digitaalisten palvelujen avulla keskusta-alueen liikenteen sujuvoittamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi.

Helsingissä käynnistyvässä pilottikokeilussa tarjotaan jakeluyritysten kuljettajille reaaliaikaista videokuvaa ja tietoa vapaista jakelu- ja lastauskäyttöön tarkoitetuista pysäköintipaikoista. Kokeilussa on mukana useita logistiikka-alan yrityksiä sekä Trafi, YTL, Vediafi ja Helsingin kaupunki.

Kokeilun tarkoituksena on löytää tapoja tehostaa jakelutoimintaa ja kerätä tietoa uusien paikkojen tarpeesta. Samalla kerätään kokemuksia pysäköinnin monitoroinnista ja liikenteen seurantaan tarvittavan teknologian hyödynnettävyydestä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kokeilu jatkuu ensi kesään asti, jotta uudesta toimintamallista saadaan kokemuksia kaikilta vuodenajoilta.

Kesäkuun alussa TT-Säätiön myöntämällä avustuksella käynnistettävään hankkeeseen kuuluu myös CaaS-palveluiden tarveselvitys.

Tilaa kaupunkiympäristöön

Kokeilussa jakeluautoille varattu tila saadaan paremmin ja tehokkaammin käyttöön, mikä vähentää pysäköintejä jalkakäytävillä, mutta parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Kun jakeluautojen tarvitsee kierrellä vähemmän pysäköintipaikan löytämiseksi, liikenneruuhkat vähenevät ja ilmanlaatu paranee.

”Corridor as a Service tarjoaa mahdollisuuden nykyisen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen, tavarakuljetusten tehostamiseen ja verkostoitumiseen julkisen ja yksityisen välisessä ekosysteemissä. Kaupungeille CaaS voi tuoda kasvua parempaa saavutettavuutta logistisen houkuttelevuuden myötä,” kertoo Juha Kenraali Trafista.

”Helsingin kaupungin tavoitteena on sujuvoittaa liikennettä, parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää ilmansaasteita. Näitä kaikkia tavoitteita kokeilu tukee erinomaisesti. Lisäksi se on myös yksi etappi rakennettaessa Helsingistä Suomen yritysmyönteisintä kaupunkia”, toteaa Sami Sahala Forum Virium Helsingistä.

”Vediafi sai Business Finlandilta kasvumoottorin käynnistystukirahoituksen, jolla alamme rakentaa CaaS-ekosysteemiä, joka tarjoaa tulevaisuudessa CaaS-palveluita ulottuen mannertenvälisestä tavaraliikenteestä kaupunkien viimeisille kilometreille. CaaS Last Mile on ensimmäinen CaaS-palvelu, johon kuuluu jakelupaikkojen varausmahdollisuus, mikä tuo nopeutta ja luotettavuutta toimituksiin,” kertoo Matti Lankinen Vediafistä.

Tehokkuutta jakelulogistiikkaan

Yritysten näkökulmasta pysäköintipaikan löytäminen vie tällä hetkellä merkittävän ajan kuljettajien työajasta. Vaikka logistiikka-alalla on paljon kokemusta optimoinnista, kaupunkiolosuhteissa tarkka aikataulutus ei ole käytännössä mahdollista.

”Yritykset näkevät jakelulogistiikan kehittämisen yhdessä Helsingin kaupungin kanssa erittäin tärkeänä. Tavoitteena on saada pidettyä kaupunki elävänä ja palvelut riittävän lähellä asukkaita sekä yrityksiä”, sanoo YTL:n logistiikan johtava asiantuntija Kyösti Orre.

Parempi tieto jakelureitin ruuhkista ja lastauspaikkojen käytöstä auttaa kuljettajia suunnittelemaan jakelunsa tehokkaammin. Pelkästään ajantasainen tieto siitä, milloin jakelupaikka on vapaana, voi tuoda kymmenien minuuttien säästön yhden asiakaskäynnin osalta. Samalla turha ajaminen ja odottelu vähenevät.

CaaS Last Mile on logistiikka-alan yritysten, Vediafi Oy:n, YTL:n, Trafin, Helsingin kaupungin ja Forum Virium Helsingin yhteinen kokeilu. Kokeiluun osallistuvat Sinebrychoff, Hartwall, Esa Kuokka Oy, Schenker, Kesko, Kaukokiito, Van & Poika, Niemi Palvelut.

Lisätietoja:

Juha Kenraali, tietojohtaja, Trafi, p. +358 29 534 7162, juha.kenraali (at) trafi.fiSami Sahala, projektipäällikkö, Forum Virium Helsinki, p. +358 44 0255 590, sami.sahala (at) forumvirium.fiMatti Lankinen, projektipäällikkö, Vediafi, p. +358 50 5571152, matti.lankinen (at) vedia.fiKyösti Orre, johtava asiantuntija, Yhteinen toimialaliitto YTL, p. +358 40 0426 134, kyosti.orre (at) ytl.fi