Rennosti omalla tyylillä

Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjät on tunnettu aktiivisesta toiminnastaan, esimerkillisestä vaikuttamisestaan ja monipuolisesta tapahtumatarjonnastaan. Yhdistys palkittiin vuoden 2024 SKAL Paikallisyhdistyksenä. Tapasimme yhdistystä rennolla otteella vetävät puheenjohtaja Jyrki Tammisen ja varapuheenjohtaja Antero Mansoniemen Tampereella.

Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjien vetäjäkaksikko Jyrki Tamminen ja Antero Mansoniemi on tuntenut toisensa jo pitkään. Kumpikin on useamman polven kuljetusyrittäjiä. Vuodesta 2019 lähtien he ovat toimineet Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjien puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana. Titteleistä huolimatta heitä harvoin näkee kravatit kaulassa.

Mikä innostaa Jyrkiä ja Anteroa paikallisyhdistyksen toiminnan vetämisessä?

- Ehdottomasti verkostoituminen kollegojen kanssa, sanoo Jyrki.

- Vaikka ei olisi tuttuja entuudestaan, löytyy yhteinen sävel helposti saman alan kollegojen kanssa, kertoo Antero.

Kyse vain ryhtymisestä

Kuljetusliike Jakopalvelu Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Tamminen perusti yrityksensä vuonna 1996, mutta liittyi SKALiin vuonna 2008 yrityskaupan myötä. Hän osallistui paikallisyhdistyksen toimintaan ottaakseen selvää, mitä jäsenmaksulla tosiaan saa.

- Pitäähän sitä tietää, miksi maksaa jäsenmaksua. Osallistumalla paikallisyhdistyksen toimintaan pääsee myös konkreettisesti vaikuttamaan.

Mansoniemi Transport Oy:n Antero Mansoniemi seurasi isänsä jalanjälkiä perustaessaan vuonna 2018 oman kuljetusyrityksensä. Yritys liittyi heti SKALiin. Antero lähti paikallisyhdistyksen kokoukseen tutustumaan muihin kollegoihin ja katsomaan, mitä siellä ylipäätään tehdään. Häntä pyydettiin heti yhdistyksen varapuheenjohtajaksi.

- En osannut sanoa ei, nauraa Antero.

Koska Jyrki ja Antero olivat jo entuudestaan tuttuja, oli luontevaa aloittaa yhteistyö Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjien vetäjinä.

- Monesti kyse on vain ryhtymisestä. Kun jotain polkaisee käyntiin, se rullaa lähes itsekseen. Tämä pätee myös paikallisyhdistyksen luottamustehtäviin, sanoo Jyrki.

Kaikille jotain

Jyrkin ja Anteron periaatteena on, että kun jotain järjestetään, se myös toteutetaan.

- Voi olla, että kaikki tapahtumat eivät ole menestyksiä ja paikalle tulee vain kourallinen osallistujia, mutta seuraavana vuonna saattaa tulla jo paljon enemmän porukkaa. Pyrimme luomaan jatkuvuutta, kertoo Antero.

- Olemme myös huomanneet, että kun tulee ensimmäisen kerran meidän tapahtumaan, tulee toistekin. Täytyy vain löytää kaikille jotain. Siksi pyrimme järjestämään erilaisia tapahtumia, eri aikoihin ja eri paikoissa, hän lisää.

- Monesti yksi sähköpostikutsu tapahtumaan ei riitä, vaan sitten lähdetään soittelemaan. Siinä toimivat verkostot: yksi soittaa toiselle, joka voi mahdollisesti houkutella mukaan oman tuttavakollegan, kertoo Jyrki.

He ovat pyrkineet vaihtelemaan myös yhdistyksen hallituksen kokouksen paikkaa ja ajankohtaa.

Vuosittaisia tapahtumia Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjillä ovat yhdistyksen vuosikokous, pikkujoulut, kesäpäivät ja Mansen Mörinät. Sen lisäksi katsotaan tarpeen ja kiinnostuksen mukaan, mitä muuta yhdistys voisi keksiä.

Huhtikuun alussa Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjien hallituksen jäseniä suuntasi Ville Mäkisen johdolla eduskuntaan. Tamperelaisia isännöi eduskunnassa liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Jouni Ovaska.

Kuvassa vasemmalta Jyrki Tamminen, Mika Salo, Jarmo Kankaanpää, Janne Vuorinen, Antero Mansoniemi, Johanna Vihlman, Jouni Ovaska, Eki Ylinen, Harri Sunila, Eino Korhonen sekä Ville Mäkinen. Kuva: Ariela Säkkinen Lue lisää Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjien reissusta Arkadianmäelle.

Tammikuussa yhdistys tarjosi jäsenilleen maksuttomat liput Tappara-Jukurit jääkiekko-otteluun Nokia Arenalle. Tapahtuma oli menestys: siihen osallistui 85 jäsentä ja yhteistyökumppania.

Viime vuoden syyskuussa yhdistys järjesti jäsenilleen ensimmäisen ulkomaanmatkan kuljetusalan IAA-messuille Saksan Hannoveriin. Kahden vuoden välein järjestettäville messuille pyritään osallistumaan myös jatkossa.

Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjien porukkaa kuljetus- ja logistiikka-alan IAA-messuilla Saksan Hannoverissa syyskuussa.

- Eri tapahtumissa käyvät selkeästi eri jäsenet, kertoo Jyrki.

- Pyrimme myös tekemään tapahtumiin osallistumisesta helppoa. Tilaamme esimerkiksi bussikuljetuksen yhteisiin tilaisuuksiin, kuten erikoisjärjestöjen vuosikokousviikonloppuun tai Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjien kikkakisoihin, vinkkaa Antero.

Yhdistys tekee yhteistyötä paikallisen Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa. Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjät oli yksi pääjärjestäjistä toista kertaa järjestetyssä Retee ja Reilu -logistiikkapäivässä, jossa oli mukana muun muassa paikallisia yrityksiä ja autovalmistajia. Tapahtuma oli suunnattu opiskelijoille ja alasta kiinnostuneille. Yhdistyksen osastolla oli näytillä jäsenten kalustoa aina 1940-luvulta tämän päivän sähköautoon.

Yhteistyössä

Jyrki ja Antero myöntävät, että paikallisyhdistyksen vetäminen vie aikaa.

- Suurin haaste on kuitenkin se, että saa käärittyä hihat ja ryhdyttyä hommiin. Suurimman osan tapahtumien järjestämisestä ja työryhmien tapaamisista pystyy aikatauluttamaan etukäteen tai tekemään silloin, kun on itsellä aikaa, sanoo Jyrki.

- Se myös helpottaa ja nopeuttaa luottamustehtävän hoitamista, että on tutustunut sidosryhmiin ja yhdistystoimintaan. Näin esimerkiksi tietää jo ennalta kokouskäytännöt ja voi tarvittaessa ottaa yhteyttä jo tuntemiinsa sidosryhmiin, kertoo Antero.

Jyrki ja Antero ovat ottaneet myös tekoälyn avuksi ja kannustavat myös muita testaamaan eri tekoälytyökaluja.

Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjillä on vetäjien lisäksi aktiivinen hallitus ja roolitus toimii. Yhdistys viestii monipuolisesti jäsenilleen eri kanavissa, kuten sähköpostitse sekä yhdistyksen omalla Facebook-sivulla, jota hallituksen jäsenet päivittävät yhdessä. Hallituksen jäsenillä on myös oma WhatsApp-ryhmä, jossa voi vaihtaa ajatuksia pienellä kynnyksellä.

Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjien oma lehti, Suuntavilkku ilmestyy kahdesti vuodessa. Sitä tuottavat pääasiassa Jyrki ja Antero. Juttuja kirjoittavat hallituksen jäsenet ja tutut yhteistyökumppanit. Mainostilaa he myyvät lehteen itse. Painon hoitaa paikallinen painotalo.

- Pyrimme niin lehden teossa kuin muussakin toiminnassamme suoraviivaistamiseen ja sähköistämiseen niin, että manuaalista työtä olisi mahdollisimman vähän. Se helpottaa ja vapauttaa aikaa muuhunkin.

Alueen kuljetusyrittäjien ääni kuuluviin

Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjät palkittiin vuoden 2024 SKAL Paikallisyhdistyksenä marraskuussa SKAL Forumissa. Valintaperusteina lueteltiin muun muassa yhdistyksen aktiivisuus ja monipuolinen toiminta.

– Yhdistyksen toimintaa leimaa vahva aktiivisuus, on sitten kyse jäsenille suunnatuista tapahtumista, SKALin järjestötyöstä kuin alan maineen ja etujen edistämisestä, sanoi SKALin puheenjohtaja Jari Välikangas voittajaa julkistaessa.

Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjät palkittiin vuoden 2024 SKAL Paikallisyhdistyksenä marraskuun SKAL Forumissa. Kuvassa SKALin puheenjohtaja Jari Välikangas (vas.), Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjien puheenjohtaja Pasi Saarinen, Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjien Jyrki Tamminen, Antero Mansoniemi, Ville Mäkinen, Janne Vuorinen ja Johanna Vihlman sekä Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjien toimitusjohtaja Pia Vuori ja SKALin toimitusjohtaja Anssi Kujala. Kuva: Santtu Hakala.

Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjien rento meininki ja välitön halukkuus palvella jäseniä alan kollegojen kohtaamisilla on toiminut positiivisena esimerkkinä myös muille paikallisyhdistyksille.

- Olihan se hienoa huomata, että on jotain tehty oikein. Olemme tehneet koko ajan omalla tyylillämme ja nyt saimme siitä kiitosta. Palkinto tuntuu tärkeältä ja tuo lisää virtaa tekemiseemme. kertoo Antero.

Yhdistys toimii esimerkillisesti paikallisessa vaikuttamisessa. Se on mukana muun muassa Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Pirkanmaan liiton työryhmissä.

Jyrki sai aiemmin kutsuja työryhmiin ja tapaamisiin lähinnä yrityksensä nimissä, mutta kerrottuaan olevansa oman yrityksensä lisäksi myös koko Tampereen alueen kuljetusyrittäjien ääni, saa hän nykyään kutsuja nimenomaan paikallisyhdistyksen edustajana. Hän on välittänyt kutsuja myös Anterolle, jonka nimi on tullut tutuksi alueen liikennepiireissä. Nykyään sekä Jyrkiä ja Anteroa kutsutaan alueen tilaisuuksiin ja työryhmiin kertomaan alueen kuljetusyrittäjien näkökulmia.

- Täytyy saada niin sanotusti jalka oven väliin ja nimi mieleen, niin pääsee vaikuttamaan, kertoo Jyrki.

Nuoria mukaan

Tampereen seudulla on samat ongelmat jäsenhankinnan suhteen kuin muuallakin.

- Pyrin esimerkiksi lastauspakalla kyselemään kuulumisten vaihdon ohessa, kuuluuko SKALiin ja kertomaan meidän paikallisyhdistyksen toiminnasta. Tällöin on helppo vinkata mahdollisesti jäsenyydestä kiinnostuneesta yrittäjästä oman alueen toiminnanjohtajalle, vinkkaa Antero.

Nuoria kannustetaan mukaan yhdistyksen toimintaan innostamalla jäseniä ottamaan mukaan tapahtumiin ja kokouksiin nuorempikin polvi.

Yhdistys palkitsee vuosittain Tampereen seudun vuoden kuljetusyrityksen. Tänä vuonna palkittiin Kuljetus M. Uusitalo Oy, jonka yrittäjä Mika Uusitalo aloitti yritystoimintansa 19-vuotiaana.

- Pyrimme huomioimaan toiminnassamme nuoret yrittäjät. Tässä yksi esimerkki, kertoo Antero.

- Meillä ei pidetä ovia kiinni. Siitä se innostus paikallisyhdistyksen toimintaan saattaa lähteä. Pyrimme siihen, että meidän kokouksiimme ja tapahtumiimme voi kuka tahansa osallistua. Ei tarvitse tietää vaikuttamisen aiheista tai kokouskäytännöistä, vaan voi tulla vaikka vain kuuntelemaan ja tutustumaan.

Jyrkin ja Anteron vinkit paikallisyhdistystoiminnan vireyttämiseen:

  • - Aloita tekemään, äläkä mieti liian pitkälle, miten se tulee onnistumaan. Aina ei onnistu ja se ei haittaa.
  • - Osallistu SKALin tarjoamiin tilaisuuksiin, kuten luottamushenkilöiden koulutuspolun webinaareihin, joissa opit lisää paikallisyhdistystoiminnasta ja tapaat muitakin paikallisyhdistysaktiiveja, joilta voi saada vertaistukea ja uusia ideoita.
  • - Yritä luoda suhteita alueen päättäjiin ja viranomaisiin, niin pääset vaikuttamaan jatkossakin.
  • - Hyödynnä SKAL jäsennetin vinkit paikallisyhdistystoimintaan ja asiankirjamallit. Jos et löydä etsimääsi, kysy.
  • - Ota käyttöön kaikki sähköisenä, manuaalinen työ minimiin.
  • - Jaa vastuuta. Esimerkiksi paikallisyhdistyksen somekanavalla voi olla useampi päivittäjä. Jaettu vastuu helpottaa ja innostaa aktiiveja.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Tampereen Seudun Kuljetusyrittäjät vaikuttamisreissulla eduskunnassa: perehdy paikallisesti, vaikuta valtakunnallisesti

Vuoden SKAL Paikallisyhdistys -palkinto Tampereelle

SKAL Paikallisyhdistyskilpailu (SKAL jäsennetissä)