
Olin hiljan juhlapuhumassa erään logistiikan alan oppilaitoksen valmistumisjuhlassa, jossa valmistui uusia nuoria kuljettajia. Tilaisuudessa kaikki puhuivat hyvää alasta, kuljettajan työstä, kuljetusyrityksistä ja myös SKALista.
Puheet kertoivat siitä, kuinka laajasti ymmärretään, että ilman logistiikan ammattilaisia suomalaisten pöydissä ei olisi ruokaa ja vettä, sähköä ei saataisi, huoltovarmuutemme kärsisi. Suomi totisesti pysähtyisi.

Uutta väkeä tarvitaan
On tärkeää, että alan ammattilaiset itse puhuvat hyvää alasta. Tarvitsemme uutta väkeä niin alalle kuin SKALiinkin ja voivottelemalla näin ei käy. SKAL Liikenteessä- päivänä 7.5 kuljetusyrittäjiä tavatessa yritysten vahvuutena toistuu osaaminen; ammattitaitoiset kuljettajat ja muu henkilökunta.
Kuljetusalalla on hyvä työmarkkinatilanne. Osaaville tekijöille on kysyntää. SKALin kuljetusbarometrin mukaan noin kolmannes yrittäjistä kokee, että yrityksellä on ollut vaikeuksia henkilökunnan palkkaamisessa.
Osaavan työvoiman saatavuus onkin yksi kuudesta SKALin strategisesta valinnasta. Käynnistimme nyt keväällä yhdessä kumppaneiden kanssa hankkeen, jonka tarkoitus on kertoa yhä useammalle suomalaiselle nuorelle nykyaikaisesta ja mielenkiintoisesta kuljetus- ja logistiikka-alasta sekä tarjota käytännön tutustumismahdollisuuksia alallamme.
Työvoiman saatavuudesta puhuttiin myös liittokokouksessamme, joka pidettiin ensimmäistä kertaa 40 vuotta täyttävässä omassa toimitalossamme, Kuljetuskuutiossa Helsingin Haagassa. Sääntömääräisten päätöksien lisäksi julkistimme liikenneveropoliittisen ohjelmamme, palkitsimme vuoden 2025 kuljetusyrityksen ja summasimme viime vuonna Tahkolla hyväksytyn uuden strategiamme ensimmäisen vuoden tulokset.

Vaikuttavaa työtä
Liittokokouksessakin puhuttiin hyvää. Minulle vahvistui tunne, että liittokokousedustajat olivat ylpeitä siitä, mitä yhdessä SKALissa teemme, tarjoamastamme hyvästä palvelusta ja tekemästämme vaikuttavasta työstä. Tästä kertoo sekin, että järjestöstämme ei juurikaan erota tyytymättömyyden tai jäsenmaksun suuruuden vuoksi. Eroamisen syynä on 80-prosenttisesti yritystoiminnan lopettaminen eri syistä.
Uusia yrittäjiä alalle tarvitaan, sillä yrityksien määrä on laskussa. Joillakin tänäkin vuonna valmistuneilla nuorilla ura voi edetä myös omaan yritykseen kuljetusalalla. Sekin vaatii alan oppilaitoksissa tapahtuvan koulutuksen tueksi työssäoppimispaikkoja eli yrityksiä, joissa opiskelijat voivat oppia aidossa työympäristössä. Tähän kannustamme SKALin jäsenyrityksiä, jotta varmistetaan koulutuksen sisällön ja työelämän käytännön vaatimusten kohtaaminen.
Kuljetusalalla on vetovoimaa. Siitä kertoo sekin, että vuosi vuodelta Suomeen syntyy yhä uusia rekkatapahtumia - tänäkin kesänä laskujeni mukaan käynnistyy kaksi uutta tapahtumaa. Verkostoituminen alalla on tärkeää. Niin nämä tapahtumat kuin SKAL tarjoavat mahdollisuuksia tutustua alaan ja saada voimaa verkostoista. Paikallis- ja alueyhdistyksemme, erikoisjärjestöjä unohtamatta, tekevät tässä tärkeää työtä eri puolilla maata.

Anssi Kujala
Toimitusjohtaja
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry