Kuljetusyritysten lukumäärä Suomessa on pienentynyt viimeisten vuosien aikana kasvavalla vauhdilla. Nyt ollaan jo reilusti alle 10.000 yrityksen määrässä. Vuonna 2023 yritysten määrä väheni poikkeuksellisen paljon, noin 600 kpl. Koska kuljetettavan tavaran määrä ei ainakaan toivottavasti vähene, yrityskoko kasvaa.
Onko tilanne vain hyväksyttävä yleisenä markkinakehityksenä? Osin varmasti näin, mutta markkinoiden näkökulmasta huolestuttavaa on, jos alalle ei tule uusia yrittäjiä, vaan ala konsolidoituu yhä suurempien yritysten pelikentäksi. Uudet yrittäjät kehittävät markkinaa ja ylläpitävät kilpailua. Yrittäjyys voi toimia myös houkuttelevana urapolkuna tulla ylipäätään kuljetusalalle, joka potee pulaa osaavista työntekijöistä.
Suurimpia haasteita jatkajan löytäminen
Yritysten perustamisen ja omistajanvaihdosten edellytyksenä on kaksi tärkeää asiaa: tieto ja rahoitus. SKAL tarjoaa tietoa omistajanvaihdoksiin, verotukseen, liikenneyrittäjäkoulutusta ja neuvontaa ylipäätään kuljetusalalla toimimiseen.
Tiedolle on kysyntää. Suomen Yrittäjien tuoreen kyselyn mukaan lähes puolet yrittäjistä (46 %) ei tiedä, miten valmistua omistajavaihdokseen.
Rahoitus on monessa tapauksessa huomattavasti vaikeammin hankittavissa. Pankit ovat sääntelyn myötä kiristäneet rahoituksen ehtoja, ja Finnvera suhtautuu kuljetusalan rahoitukseen ja takauksiin valitettavan nihkeästi.
Liian usein lopettava yrittäjä päätyy myymään kalustonsa ja lopettaa yrityksen sen sijaan, että laittaisi yrityksensä myyntiin. Näin vuosien, ehkä vuosikymmenien aikana luodut asiakassuhteet ja yritykseen kumuloitunut osaaminen jäävät täysin hyödyntämättä.
Tämä on kansantalouden näkökulmasta osaamisen haaskaamista ja yksittäisen yrittäjän näkökulmasta arvoa, jota hän ei pysty muuttamaan rahaksi. Myöskään uudet yrittäjät eivät saa hyödykseen sitä tietoa ja kokemusta, joka auttaisi heitä saamaan yrityksensä nopeammin kannattavaksi ja ohjaisi välttämään niitä sudenkuoppia, joihin kokeneemmat yrittäjät ovat jo kertaalleen kompastuneet.
Yritystoiminnan lopettaminen tulee suunnitella hyvissä ajoin ja käyttää siinä mukana asiantuntijoita. Yrittäjäpolkua suunnittelevien kannattaa miettiä yrityksen ostoa varteenotettavana vaihtoehtona yritystoiminnan aloittamisen.
Turhan harvoin käytetty mahdollisuus on se, että lopettamista suunnitteleva yrittäjä voisi löytää potentiaalisen jatkajan myymällä ensin osan yrityksestä jatkajalle ja jäämällä mentoriksi uudelle yrittäjälle varmistamaan yrityksen toiminnan ja asiakassuhteiden jatkuvuuden. Näin myös rahoituksen tarve uudelle yrittäjälle olisi pienempi ja ehkä myyvä osapuoli voisi myös toimia rahoittajana. Kohtuullisen ajan kuluttua omistus voisi sitten siirtyä kokonaan.
On eri keinoja varmistaa yrittäjien ja alan kannalta parhaat lopputulokset. SKAL haluaa auttaa näissä monin tavoin.
Anssi Kujala
toimitusjohtaja
Arto Kämppi
järjestöjohtaja
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry
Lue lisää aiheesta: Sukupolven- ja omistajanvaihdokset