Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy:n toimitusjohtaja Kati Huhtala haaveili nuorena opiskelusta. Unelma toteutui, kun hän kirjoitti isänsä suvussa ensimmäisenä ylioppilaaksi ja valmistui kauppatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta.
– Ammatillisia haaveita en muista, ajattelin aina toimivani perheen kuljetusyrityksessä. Vanhempani Kalevi ja Sirpa Huhtala perustivat yrityksen, kun olin 4-vuotias, kertoo Kati Huhtala puhelimessa kotoaan Tampereelta.
Kasvuympäristöllä on suuri merkitys
Kati Huhtalan mielestä lapsi, joka ei ole elänyt perheessä tai ympäristössä, jossa on yrittäjiä, ei edes ymmärrä sanan merkitystä. Kati toivoo, että jo ala-asteen opetussuunnitelmaan saataisiin yrittäjä- ja yrittäjyyskäsitteiden selventäminen, samassa yhteydessä, kun puhutaan muista ammateista. Oppi voidaan antaa lapsille esimerkiksi erilaisten harjoitusten ja pelien avulla.
Kati kiittää omasta kasvatuksestaan vanhempiaan ja sukua.
– Isän perheessä oli 10 sisarusta, eikä heidän vaatimattomasta kasvuympäristöstään olisi voinut arvata kuinka avoimia ja kannustavia persoonia heistä kehittyi. He tukevat sataprosenttisesti lapsiaan näiden tavoitteissa. Jos suunnitelma menee mönkään, kannustetaan kokeilemaan jotain muuta.
Meillä on töitä nuorille
Kati toteaa, että kuljetusalaan liitetään edelleen mielikuva likaisesta ”Härski Hartikaisesta” takapihalla rassaamassa autojaan. Mielikuva on aika päivittää. Kuljettajan päivä täyttyy ihan muusta kuin auton huoltamisesta.
Nykyisin autot ovat sisältä siistejä ja varustettu uusimmalla teknologialla. Töitä löytyy muun muassa kuljettajille, mekaanikoille, työnjohtajille ja esimiehille. Nuori voi etsiytyä sellaisiin tehtäviin, jotka sopivat hänen persoonaansa ja sosiaaliseen käyttäytymiseensä. Esimerkiksi jakeluliikenteessä tarvitaan asiakaspalvelutaitoisia ja yksin viihtyville sopivat pitkät keikat tai puutavara-ajo.
– Alasta nuorille puhuttaessa varotaan liikaa, mitä sanotaan. Meidän tulee puhua rohkeammin ja uskaltaa kokeilla erilaisia lähestymistapoja. Voimme tehdä videoita ja ottaa muista mallia, jos he ovat osanneet tehdä jotain räväkkää.
Esimerkkeinä Kati mainitsee Suomen Sahateollisuusmiesten Yhdistyksen HurHur -videon ja Maarakennus- ja kuljetusalan naiset ry:n kalenterin, jolla kerättiin rahaa Lastenklinikoiden Kummeille, ja samalla ala tuli tutuksi monelle.
– Jos mietimme koko ajan, pahoittaako joku mielensä, muut nappaavat meiltä nuoret tekijät. Alamme tulee kiinnostavammaksi, jos tuomme esiin erityyppisissä tehtävissä toimivia hienoja persoonallisia ihmisiä entistä enemmän, positiivisella tavalla. Mitä aidompia ja rohkeampia olemme, sitä parempi on imagomme.
Kati Huhtalan viesti nuorille:
Tervetuloa hektisessä ympäristössä työskentelevään luovaan porukkaamme. Täällä sinulla on mahdollisuuksia vaikuttaa tulevaisuuteen ja koko logistiikka-alan elinvoimaisuuteen. Olemme työstämme ylpeitä ja valmiita tuleviin muutoksiin.
Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy:n omistajat Kati, Kalevi ja Sirpa Huhtala.Oma polku
Kati pääsi mukaan kuljetusyrittäjien ja kuljettajien maailmaan jo kotipihassa, jossa Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy aluksi toimi. Hän sai olla isän mukana ajossa ja huoltohommissa pihalla pienestä pitäen. Yrityksen nykyiseen luottamusmieheenkin hän tutustui jo pikkutyttönä.
Huhtalan kuljetusliike kasvoi rinnan Katin kanssa. Yrityksen isompia kasvupyrähdyksiä ja muutoksia olivat ulkomaanliikenteen aloittaminen, muutto uusiin toimitiloihin Porin Pormestarinluotoon, Ysi-Trukit Oy:n perustaminen hoitamaan teollisten ympäristöjen sisäisiä siirtoja ja vuonna 2000 Kuljetusliike Vihtori Lehtosen koko osakekannan ostaminen. Viime vuonna yritys valittiin Satakunnan vuoden perheyritykseksi.
Kun kuljetukset Italiaan alkoivat, Kati pääsi isän mukaan tapaamaan asiakkaita ja terminaalien henkilökuntaa. Tällaisilla reissuilla ei paljon nukuttu, vaan yöaikaan siirryttiin seuraavaan kohteeseen.
– Yhdellä reissulla isä pyysi minua tilaamaa meille lauttapaikan, vaikka osasin vasta muutamia lauseita englantia. Kun yritin kieltäytyä, isä totesi: ”Osaat aika paljon enemmän kuin minä”, Kati muistelee naureskellen.
Myöhemmin opiskeluaikanaan Kati tuurasi toimistolla ulkomaan liikenteen asioita hoitavaa henkilöä. Opiskelun jälkeen hän työskenteli kuljetusten järjestelytehtävissä toisen palvelussa, koska Sirpa-äiti halusi suojella tytärtään ja toivoi Katin löytävän jotain helpompaa ja vähemmän sitovaa kuin yrittäjyys.
Äiti taivuteltiin pikkuhiljaa ajatukseen ja vuonna 2003 Kati tuli vakituiseksi perheyritykseen. Hän perehtyi vierihoidossa isänsä kanssa kulkien koko yrityksen toimintaan.
Luontevasti yrityksen johtoon
Isä antoi Katille tilaa perehtyä ja toimia oma-aloitteisesti. Luottamus oli vahva.
– Isä osasi luopua ja teki minulle tilaa varatoimitusjohtajana. Yhteistyömme sujui superhienosti ja helposti. Toimitusjohtajaksi siirryin, kun isä sai vuonna 2016 aivoinfarktin. Hän pystyi onneksi palaamaan kuntouduttuaan töihin ja huolehtii nykyisin itselleen mieleisistä kalustoasioista.
Kati tuntee yrityksen toiminnan läpikotaisin. Suuri osa henkilökunnasta oli hänelle tuttuja jo silloin, kun hän aloitti yrityksessä.
– Nyt henkilökuntaa on liki parisataa, ja kaikkien tunteminen on jo lähes mahdotonta. Vaikka mieli tekisi tutustua, aika ei riitä.
Kati Huhtala kertoo, että Huhtalalla uusia liiketoimintamalleja syntyy, kun tarjouspyynnön saavuttua asiat kyseenalaistetaan ensin ja sitten löydetään kustannustehokas vaihtoehto asiakkaalle.Koronapilven alleinhimillisyyttä
Tähän mennessä Huhtalan yrityksessä on ollut hyvä tuuri koronaepidemian suhteen. Kukaan työntekijöistä ei ole sairastunut. Toimistotyöt ovat pitkälle viedyn digitalisaation avulla sujuneet etänä hyvin. Kuljettajille olosuhteet ovat olleet vaikeat. Erityisesti wc-tilanteeseen Kati olisi toivonut kekseliäämpiä ratkaisuja. Kun liikenneasemien ovet sulkeutuvat illalla klo 18, olisi esimerkiksi tilapäisten bajamajojen sijoittaminen niiden yhteyteen ollut ihmisystävällistä. Elämänlaatu laskee, kun joutuu hoitamaan perustarpeensa puskissa.
Koronapilvelläkin on hopeareunus Katin elämässä. Lasten harrastuksiin ei ole ollut nyt jatkuva kiire, joten aikaa on jäänyt enemmän rauhalliseen perhe-elämään.
Katin kolmannelle ja viidennelle luokalle siirtyvät lapset ovat sisäistäneet yrittäjyyden ja sopeutuneet työn tekemisen konseptiin. Joskus sovitut retket ovat muuttuneet eväiden syömiseen äidin työpaikan pihalla. Mukava kääntöpuoli on se, että toisinaan äidillä on yllättäen vapaapäivä.
– Olen onnekas ihminen, koska viihdyn erinomaisesti työssäni. Viime syksynä aloitimme uuden urakan Mikkelin lähellä. Lapset ja äitini lähtivät mukaan työreissulle. Pahoittelin lapsille sitä, että viikonloppu menee töissä, mutta lupasin, että illalla mennään elokuviin. Tytär kuittasi pahoitteluni: ”Äiti, sinä olet ainoa tuntemani aikuinen, joka menee joka päivä iloisena töihin”.
Nopeasti muuttuva toimintaympäristö
Kati toteaa, että kuljetusalalla toimivat ihmiset ovat todella mukautuvia.
– Luomme itse itsemme uudelleen siihen toimintaympäristöön, joka meille tarjotaan. Emme pelkästään sopeudu, vaan olemme kekseliäitä, ajan hermolla olevia ihmisiä.
– Mahtavaa työssäni on sen monipuolisuus ja palkitsevaa, kun asiat hoituvat maaliin saakka. Hienointa ovat kuitenkin ihmiset, joiden kanssa saan tehdä työtä. Heidän seurassaan minulla on hauskaa. Jos pitäisi valita lähdenkö reissuun vaikkapa sadan verotarkastajan tai kuljetusyrittäjän kanssa, mielenkiintoisten kuljetusyrittäjien porukka voittaisi.
Yhteinen yritys siskojen kanssa
Kati on mukana myös MAJ Works Oy:ssä yhdessä siskojensa Linda Huhtalan ja Krista Huhtala-Jenksin kanssa. Siskokset perustivat vuonna 2018 kampaamo- ja hyvinvointipalvelujen tarjoajia kokoavan digialustan ja verkkokaupan. Ideana on tilata esimerkiksi kampaaja tai jalkahoitaja sinne, missä asiakas on. Lindalla on pitkä kokemus kampaamoalalta, Maas Globalilla työskentelevä Krista tuntee digitaaliset palvelut ja Kati sanoo vahtivansa rahoja.
– On ollut ihana touhuta yhdessä siskojen kanssa. Meidän piti joka tapauksessa laittaa isompi vaihde päälle tänä vuonna ja nyt korona ja ihmisten kotonaolo on laittanut lisää vauhtia. Koronan vuoksi tarjoamme nyt tiukoilla oleville kampaajille ja muille palveluntuottajille alustan ilman kiinteitä kuluja.
– MAJ Worksin kautta olen ollut mukana myös tamperelaisessa Nordic Startup Schoolissa. Se on ollut upea kokemus. Erinomaisen hyvää lisäoppia olen saanut aiemmin myös Metsäalan Johtamisakatemiassa, Kati kiittelee.