Kuorma-autojen valmistajat ovat ottaneet kantaa tuleviin muutoksiin jo vuosien ajan. Vaihtoehtoisia polttoaineita on testattu ja niitä käyttäviä moottoreita on saatu jo valmiiksi. Kaasukäyttöinen moottori on yksi näistä varteenotettavista, jo käyttöön otetuista vaihtoehdoista.
Scanian eväät ilmastonmuutost vastaan ovat jo valmiina. Erilaisia keinoja vähentää hiilidioksidin ylijäämää ilmakehässä ja samalla vähentää lähisäästöjä on useita. Sähköllä mennään, kunhan keksitään parempia tapoja säilöä kulkemiseen tarvittava energia. Etanolilla toimivat moottorit ovat jo tuotannossa, samoin kaasukäyttöiset sovellukset.
Matkamiehen koti.Puhtaampi tulevaisuus
Saimme tilaisuuden kokeilla lähes täyteen kokonaismassaan lastattua euromittaista puoliperävaunullista yhdistelmää, jonka veturina oli tuoreella 410-hevosvoimaisella OC13-moottorilla varustettu R-sarjan Scania. Kyseinen veturi toimii paineistetulla (CNG/CBG) kaasulla. Reilut pari tuntia kestänyt reissu Läntisen Uudenmaan vaihtelevilla teillä osoitti, että erot dieselkäyttöiseen, vastaavaan autoon ovat hiuksenhienoja. No joo, paitsi se yksi asia – hiljaisuus, joka oli sananmukaisesti korvin kuultavaa.
Scanian ohjaamo tai ajettavuus eivät tarvitse enää lisää kehuja. Tämän vuoksi voimme keskittyä itse asiaan eli kaasumoottoriin. Kolmetoistalitrainen kaasumoottori jaksaa vetää rekkaa aivan samaan tahtiin kuin puristussytytteinen veljensä. Hiukan korkeammalta kierrosalueelta heräävä vääntö kompensoituu hienosti automatisoidun Opticruise-vaihteiston ansiosta. Lähdettäessä liikkeelle lievää puutumista alakierroksilla ei edes huomaa. Vaihteisto kierrättää hiukan tavallista korkeimmille kierroksille ennen vaihtoa ylöspäin. Nopea vaihto ei pahemmin katkaise raikasta tuulahdusta pakoputken päästä. Ylämäet mennään samaan tahtiin dieselmoottorin kanssa.
Tulevaisuuden polttoainetta jo tänään.Hiljainen on kylätie
Veturi on varustettu kahdella tankkipaketilla, joiden yhteistilavuus on reilut 900 litraa. Tämä vastaa vajaata 200 litraa dieselpolttoainetta. Näillä eväillä voidaan toimintasäteeksi saada noin 500 kilometääniriä. Kolmetoistalitrainen OC13-moottori toimii OTTO-periaatteella. Moottorin alakerta on tukeva pohjautuen vastaavaan dieselmoottoriin, mutta kannet ovat modifioitu kipinäsytytteisiksi, joten ne on varustettu sytytystulpin. Koska moottori on stokiometrinen eli polttoaineen ja ilman seos on optimaalinen, sen lähipäästöt, typen oksidit ja pienhiukkaset ovat reilusti pienempiä kuin dieselissä. Matalammasta puristussuhteesta johtuen moottorin ääni on huomattavasti matalampi kuin veljensä. Tämän huomaa ajaessa varsinkin, kun laskee ikkunat alas ja kuuntelee huminaa. Matala puristussuhde laskee hiukan moottorin hyötysuhdetta, mutta tällä ei ole merkitystä itse ajamiseen.
Tankki täyteen
Kaasukäyttöisten ajoneuvojen tarvitsemia tankkausasemia on Etelä- ja Keski-Suomessa kohtuullisesti, mutta lisää asemia rakennetaan koko ajan. Tänä vuonna on tavoitteena, että sekä paineistettua että nestemäistä kaasua voi tankata Oulussa saakka. Kaasu-Scanian huollontarve on suurempi kuin vastaavan dieselmoottorisen. Öljyjä pitää vaihtaa useammin ja sytytystulppien vaihtoväli on 45 000 kilometriä. Toisaalta moottori ei vaadi pakokaasujen jälkikäsittelyä eikä hiukkassuodatinta.
Tulevaisuus on nyt
Kuorma-auton valmistajat ovat ottaneet oman vastuunsa ympäristönsuojelussa. Useita erilaisia, toimivaksi havaittuja menetelmiä on jo olemassa. Osa uusista polttoaineista on uusiutuvia. Näiden avulla logistiikkayritykset voivat toimia puhtain periaattein ja olla mukana ilmastonsuojelussa. Scanian mallisto käyttää jo nyt uusiutuvia polttoaineita kuten HVOja FAME-dieseliä. Erilaiset sähkökäyttöiset ratkaisut ovat kokeilussa. Myös muut autonvalmistajat osallistuvat tähän tärkeään työhön ilmaston muutosten torjumisessa. Poliitikoilla on tärkeä osuus tässä työssä, kun he päättävät millä eväillä tulevaisuudessa kuorma-autot liikkuvat.