Arvostettu kuljetusala, hattu päästä

Olin hiljan Turun Autoilijat ry:n/SKAL Turun 100-vuotisjuhlissa. Yhdistys on tietojeni mukaan vanhin paikallisyhdistyksemme. Erityisen hienoa oli se, että juhlapaikkana oli Turun VPK-talo – sama paikka missä yhdistys perustettiin vain yhtä päivää vajaat sata vuotta aiemmin. Juhlaväen nostaessa puolen yön aikaan puheenjohtaja Sami Mäkisen johdolla maljan edeltäjiensä kunniaksi oli suorastaan tunteikasta ajatella: tässä tilassa oli sata vuotta aiemmin joukko sen aikaisia kuljetusyrittäjiä koolla pohtimassa, miten alamme asiaa ajetaan.

Tilaisuudessa puhui Lauri Piira, jonka isoisä ja isä olivat olleet läsnä perustamiskokouksessa. Lauri kertoi T-Fordista, jolla kuljetusyrittäjyys heidän suvussaan aloitettiin. En voinut olla ajattelematta omaa isoisääni, joka aloitti samanlaisella autolla oman sukuni kuljetusyrittäjyyden vuonna 1924.

Paikallisuus toiminnan sydämessä

SKALin toiminnan kivijalka ovat aina olleet paikalliset yhdistykset. Kun Turun yhdistys 100 vuotta sitten perustettiin, ei ollut vielä muita organisaatiotasoja kuljetusyrittäjien etujen ajamiseksi. Paikalliset yhdistykset lähtivät ensimmäisenä liikkeelle kuljetusalaa puolustamaan. SKAL juhlii ensi vuonna ”vasta” 90-vuotisjuhlavuottaan, useimmat alueyhdistyksemme ovat viime vuosina pitäneet 70-vuotisjuhliaan.

Paikallinen toiminta on tänäkin päivänä vahvuutemme, ja sitä pyrimme strategiammekin mukaisesti edistämään. Ajankohtainen esimerkki paikallisesta toiminnasta on kuntiin vaikuttaminen. Kuntavaaleissa valittiin joukko SKAL-taustaisia valtuutettuja. Tulemme järjestämään valituille valtuutetuille koulutusta alan teemoista, mutta päävastuu tästä työstä on paikallisyhdistyksillämme. Kehotankin jokaista yhdistystä pohtimaan, miten tätä omalla vastuualueellaan tekee. Yksin ette kuitenkaan ole: SKAL-organisaatio tarjoaa tähänkin virikkeitä ja tukea.

Alan arvostus nousussa

Turun juhlassa puhuin kymmenien kuljetusyrittäjien kanssa. Useimmissa keskusteluissa esiin nousi alan arvostus. Sen koettiin kasvaneen, mikä on meille tärkeää. Iäkäs alan veteraani muisteli vuosikymmenten takaista todeten, että silloin kuljetusalan yrittäjiä pidettiin välttämättömänä sivutuotteena, mutta ammatillista arvostusta ei ollut. ”Me nyt vain oltiin”, hän totesi. Eräs SKAL-vaikuttaja kommentoi, että nykyään SKAL on kokoaan suurempi järjestö – ja kuljetusyrittäjät arvostettuja.

Kukin meistä kokee omalla tavallaan ja tekemistä alan arvostuksessa on tänäänkin. Mitä me kaikki voimme tehdä alan arvostuksen lisäämiseksi? Ensimmäinen ohjeeni on se, että ollaan ylpeitä alastamme. Nostetaan omaa häntäämme. Puhutaan myönteisesti.

Toiseksi ohjeeksi antaisin liiketoimintaosaamisen parantamisen: ollaan osaamisellamme vahva kumppani ja neuvotteluosapuoli. Kilpailulainsäädännöstä johtuen en sano mitään hinnoista, mutta sen voin sanoa, että tarvitsemme terveet ja toimivat kuljetusmarkkinat. SKALin Reilu kuljetus-opas tarjoaa tähän apua. Löydät sen nettisivuiltamme.

Kolmanneksi: tuodaan esiin nuorille, että tämä on mielenkiintoinen, merkityksellinen ala, jolle tarvitaan tekijöitä tulevaisuudessakin.

Lopuksi: muistutetaan kaikkia, ettei Suomella ole kilpailukykyä ilman toimivaa logistiikkaa. Hattu päästä, kuljetusyrittäjät. Haasteita riittää, suhdanteet vaikuttavat ja vaatimukset kasvavat, mutta alamme pitää tämän maan liikkeessä. Ilman meitä Suomi ei toimi.

Anssi Kujala

toimitusjohtaja

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry