Strategiasta jäsenhyödyksi

Liittokokouksen kesäkuussa vahvistama strategia tulee syksystä alkaen kaikille läheisemmäksi ja konkreettisemmaksi. Sen ytimessä ovat jäsenten tarpeet ja toiveet, joiden pohjalta se on rakennettu. Syyskuussa pidämme toimihenkilöväelle strategiaseminaarin, jossa otamme strategiaa yhdessä omaksi.

Kun SKALin strategiaa ryhdyttiin keväällä 2023 tosissaan rukkaamaan, lupasimme itsellemme, että tästä ei tule dokumenttia jonnekin verkkoasemalle pölyttymään, vaan elävä tapa toimia yhdessä jäsenyritysten hyväksi.

Koko hommahan lähti siitä, että kysyimme jäseniltä, mitä tarpeita ja odotuksia heillä oli järjestöltä. Saimme runsaasti vastauksia, ja niiden pohjalta rakensimme strategian. Oli useita työryhmiä ja työpajoja sekä keväällä 2024 vielä kierros yhdistyksissä. Työhön osallistui eri tavoin jopa satoja SKALin jäseniä. Liittokokouksen yhteydessä oli
vielä strategiaseminaari, jossa asiat käytiin kertaalleen läpi. Nuija kopahti 8.6. yksimielisessä liittokokouksessa.

Ollaan siis toimeenpanoa vailla valmiita! Miten tästä eteenpäin? Jokaisella hankkeella on vaiheensa, jotka voisi kuvata monella eri tavalla. Tässä on yksi tapa hahmotella strategiatyön etenemistä:

  1. Löytäminen: Jotta jotain voidaan helposti puhua, pitää sen olla helposti saatavilla. Ihan jokainen löytää strategian osoitteesta skal.fi/strategia24
  2. Keskustelu: Ennen kuin strategia on osa organisaation tapaa toimia, se on nippu hyviä tarkoituksia. Se saa aitoa sisältöä, kun siitä puhutaan ja sitä käsitellään niin, että kaikki sen ymmärtävät ja vieläpä yhteisellä tavalla.
  3. Omaksi tekeminen: Strategiaa ei tulisi ajatella jonakin ylimääräisenä, jonka lisäksi on varsinaiset hommat. Kun sen on sisäistänyt, strategiasta tulee niitä varsinaisisia hommia.
  4. Tekeminen: Tämä on sitä ydintä. Kun strategia on löydetty, ymmärretty, sisäistetty ja otettu omaksi, sen mukaisesti on luontevaa ja helppoa toimia. Keskitymme yhdessä toimimaan sen mukaisesti.

Toimitusjohtaja Anssi Kujala, etenemmekö liian hitaasti?

– Emme. Strategian toteuttaminen on paljon pidempi matka kuin maraton. Tähtäämme vuoteen 2030 ja parannamme toimintaamme kaikilla tasoilla. Olemme löytämisen ja keskustelun vaiheessa. Kaikkeen uuteen liittyy tunne muutoksesta ja luopumisesta. Monella ne ”varsinaiset hommat” painavat päälle, ja jostain on löydettävä aikaa paneutua uusiin asioihin.

Miten strategia näkyy jäsenille syksyn mittaan?

– Sisällöt ovat esillä kokouksissa ja tapahtumissa, kuten SKAL Forumissa. Nostamme strategiaa säännöllisesti uutiskirjeissä ja JärjestöExtra-viesteissä. Syksyn seminaarin jälkeen meillä on myös tiimit, jotka lähtevät edistämään strategisia valintoja. Mutta tärkeää eivät ole puheet, vaan tavoittelemme konkrettisia tuloksia, jotka näkyvät aikaa myöden jokaisen jäsenyrittäjämme työssä.

Miten strategia koskee yksittäistä jäsentä?

– Jäsenen saama hyöty on siinä keskiössä. Strategian lempinimi on ”Uutta virtaa koneeseen”. Kun saamme syötettyä koneeseemme uutta virtaa, kone pyörii tehokkaammin ja vastaa paremmin jäsenten tarpeisiin. Tuloksena on muun muassa uusia eväitä jäsenten liiketoimintaosaamiseen ja vaikuttavampaa edunvalvontaa.

Johtaja Arto Kämppi, noudatamme toteutuksen apuvälineenä OKR-mallia, mikä se on?

– Se tulee englannin sanoista objectives and key results ja kääntyy muotoon tavoitteet ja avaintulokset. Sen avulla koko järjestön voimavarat ohjataan yhdessä valittuun suuntaan tiimi- ja yksilötasolle asti – ja luodaan edellytykset toteuttaa tavoitteita yhdessä.

Kerro esimerkki hyvästä tavoitteesta

– Strategiset valintamme muodostavat luontevat tavoitteet, kuten ”vahvistamme jäsenten liiketoimintaosaamista.” Aloitamme lokakuussa muun muassa kustannuslaskentawebinaarit ja tarjoamme entistä enemmän apua oman kuljetusyrityksen johtamiseen.

Entä avaintulokset, miten niihin päästään?

–  Avaintuloksiin päästään, kun meillä on selkeät ja yksiselitteiset mittarit, joista näemme, olemmeko etenemässä kohti tavoitetta. Siinä katsotaan, millä käytännön toimenpiteillä avaintulokset voidaan saavuttaa ja mittari värähtää. Tekemiset pitää pilkkoa aika pieniksi. Siihen ehdimme perehtyä yhdessä kokohenkilöstön kanssa.

Puheenjohtaja: yhdessä tehden kaikki menee hyvin

– Nämä ajat eivät päästä jäsenyrityksiä helpolla. Uskon vahvasti, että strategiaa seuraamalla pääsemme viemään tätä toimialaa ja yrityksiä eteenpäin ja vastaamaan tuleviin haasteisiin. Meillä on siihen SKALissa vahva osaaminen ja sitoutuminen, kun tuemme toinen toisiamme. Vaalimottoni kuului, että ei yksin, vaan yhdessä yrittäen. Lähden siitä, että yhdessä tehden kaikki menee hyvin,sanoo puheenjohtaja Jari Välikangas.