Jätteistä lähienergiaa liikenteelle

St1 & SKAL -yhteistyön ohjausryhmä tutustui Högbytorpin biokaasulaitokseen Ruotsin Brossa. Laitos tuottaa lähiseudun biojätteistä ja hevosenlannasta biokaasua liikennekäyttöön noin kuukauden pituisen käsittelyn tuloksena. Sivutuotteena saadaan puhdasta kompostia ruotsalaispelloille.

Oppaanamme toimivat St1:n johtajat Mikko Reinekari ja Tiina Luukkonen olivat huomaavaisesti hankkineet kertakäyttöiset suoja-asut torjumaan hajuhaittoja. Päivän kattauksessa oli lähinnä lantaa ja lähiseudun ruokajätteitä, joten tuoksahdus oli hyvin maltillinen.


Laitoksen toimintaa avasivat laitoksen johtaja Fredrik Åkesson ja St1:n biokaasuliiketoiminnan johtaja Matti Oksanen. Toimintaperiaate on yksinkertainen: Ainekset kerätään enintään parinsadan kilometrin säteeltä ja kuorma-autot kippaavat ne isoon altaaseen möyhennettäväksi. Siitä ainekset etenevät kuljettimia myöten eriasteisiin mekaanisiin käsittelyvaiheisiin ja lopulta käymisastiaan. Valtavassa säiliössä kuplii, kun sekoitukseen lisätään sopiva annos mikrobeja, jotka pilkkovat materiaalia ja saavat sen käymään.


Prosessissa syntyvä biokaasu eli metaani otetaan talteen ja ylimääräinen liete suodatetaan pelloille lannoitteeksi, ja kuiva-aineksesta työstetään puhdasta ja miellyttävän tuntuista kompostia. Totesimme tämän itse, kun hypistelimme kuivaa sivutuotetta. Bron seutu lähellä Tukholmaa on maatalousvoittoista. On karjatiloja ja hevosia, lähellä suosittu laukkaratakin, joten maaseutuelämää riittää.

Pohjoismaissa suosittua


Biokaasu on saavuttanut jalansijaan Pohjoismaissa, sillä kaasurekoilla pystyy liikennöimään lähes 70-tonnisilla kokonaismassoilla. Tällä tavalla tuotettuna biokaasun käyttö on ilmastoteko.


Yhdyskunnissa syntyvä jäte, joka tavalla tai toisella kuormittaisi ympäristöä, muuntuu kattiloissa energiaksi, joka korvaa maan uumenista louhittuja fossiilisia polttoaineita. Liikenteen energiana biokaasu on lähes hiilidioksidipäästötöntä.

Biokaasu

Biokaasu on uusiutuva kaasu, jota tuotetaan orgaanisen materiaalin hajoamisesta. Biokaasua saadaan kotitalouksien jätteistä sekä maatilojen lannasta hajottamalla
ne hapettomassa ympäristössä.


Syntyvä kaasu muuttuu biokaasuksi ja jäljelle jääneestä massasta tulee pelloille levitettävää orgaanista lannoitetta. Luonnonlannoitteilla lannoitetaan ruoantuotantoa ja näin kestävä hiilikierto on valmis.