Heinäkuun alussa astuu voimaan useita lakiuudistuksia – muutoksia taksiliikenteeseen, ajokortin hankintaan ja liikenteen ammattilaisten pätevyyksiin

1.7. astuu voimaan merkittäviä lakiuudistuksia liikennepalveluissa ja ajokortin hankkimisessa. Liikennepalvelulaki vapauttaa taksialan hinnoittelua, kiintiöidyistä toimiluvista luovutaan ja liikenteen ammattilaisia koskeviin säädöksiin tulee muutoksia. Ajokorttiuudistuksen myötä pakollisen ajo-opetuksen määrä vähenee ja ajokortin suorittaminen muuttuu yksivaiheiseksi. 

Taksiala uudistuu

Liikennepalvelulain ensimmäinen vaihe kokoaa yhteen tieliikennettä koskevat säännökset. Käytännössä laki muuttaa erityisesti taksialaa ja taksimatkustajan arkea.

Suurin muutos on taksien hinnoittelun vapautuminen. 1.7. alkaen taksimatkan hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen lisäpalveluiden mukaan – hinta on kerrottava taksimatkustajalle ennen matkan alkamista.

Lain myötä myös nykyisestä kiintiöidystä toimilupajärjestelmästä luovutaan. Uudet määräykset koskevat myös taksinkuljettajan koetta ja teknisiä vaatimuksia, kuten taksamittaria ja taksivalaisinta. Taksinkuljettajalla tulee edelleen olla voimassa oleva taksinkuljettajan ajolupa, mutta taksinkuljettajaksi aikovalta ei enää edellytetä koulutukseen osallistumista ajoluvan saamiseksi. Taksinkuljettajan koe on suoritettava kuitenkin hyväksytysti.

Taksimatkustajalle-sivustolla kerrotaan tarkemmin taksiliikenteeseen kohdistuvista muutoksista, kuten erityispalveluiden hinnoittelusta.

Liikennepalveluiden rekisteri kokoaa liikenteen rekistereitä yhteen

Heinäkuun alusta tulee käyttöön uusi liikennepalveluiden rekisteri, joka kattaa toiminnanharjoittajalupia, liikennevälineitä ja henkilölupia kuten ammattipätevyyksistä koskevat rekisterit. Uusi rekisteri helpottaa myös omalta osaltaan uusien, tietoon perustuvien liikkumisen palveluiden kehittämistä.

Ajokortin suorittaminen yksivaiheiseksi

Ajokorttilakiin ja kuljettajantutkintoon on tulossa uudistuksia 1.7. alkaen. Uudistuksen myötä muun muassa pakollisen opetuksen määrä vähenee ja henkilöauton ajokortin suorittaminen muuttuu yksivaiheiseksi, eli nykyisestä harjoittelu- ja syventävästä vaiheesta luovutaan.

Lisätietoja:

Liikenneluvat Trafiin 1.7.2018

Ajokorttikoulutuksen uusissa sisällöissä painotetaan joustavuutta ja kannustetaan uusien ideoiden käyttöönAjokorttikoulutuksen muutokset ja siirtymäajan käytännöt yhdessä paketissaAjokortti-info.fi