Om oss

Vi verkar som intressebevakare och sakkunnig för finländska företag som tillhandahåller godstransporter och logistiktjänster på väg i Finland och i Europeiska unionen.
Vi anser att alla har rätt till goda trafikförbindelser. Med en fungerande logistik främjar vi också företagens verksamhetsvillkor, försörjningsberedskapen och hela Finlands konkurrenskraft.

Till vår medlemskår hör cirka 3 900 transportföretag runtom i Finland. Vi arbetar för våra medlemsföretags bästa genom att erbjuda högklassig medlemsservice och vara en överlägsen samhällspåverkare. Vår expertis omfattar bland annat mått och massa för branschens fordon, kostnadsberäkningar samt lagstiftning på nationell nivå och EU-nivå som reglerar branschen och företagsverksamheten. Vi stöder också våra medlemmar i form av utbildningar för företagare och förare.

Organisationen

SKALs trestegsorganisation betjänar medlemsföretagen i hela landet. I regionföreningarna arbetar experter som är förtrogna med området och i specialorganisationerna verkar specialkunniga inom branschsektionerna. Lokalföreningarna utgör en viktig del av vårt påverkansnätverk. Kuljetuskeskusten Liitto (Transportcentralernas förbund) och Logistiikkayritysten Liitto (Logistikföretagens förbund) är associerade medlemmar i SKAL-organisationen.

Verksamhetsidé och strategi

Vi skapar förutsättningar för lönsam affärsverksamhet och tillväxt för transportföretagen. Vi stärker transportbranschens anseende och dragningskraft.

Internationell verksamhet

Vi påverkar också internationellt i nätverken. Våra centrala samarbetskontakter är partner inom EU-påverkan, våra nordiska kollegor och den internationella paraplyorganisationen för vägtransporter IRU. I Bryssel representeras vi av FinMobility.

Läs mer om Finmobility på webbplatsen

Verksamhetens värden

  • På medlemmens sida
  • Pålitlig expert
  • Ansvarsfull finländare
  • Modig förnyare

International verksamhet

Vi påverkar och nätverkar internationellt.

Våra centrala partner är våra nordiska kollegor, EU-aktörer, medlemsländernas organisationer, IRU samt näringslivets nationella och internationella organisationer.

EU-intressebevakning

Majoriteten av lagstiftningen relaterad till trafik, landsvägslogistik och transportnäring upprättas på EU-nivå. SKAL påverkar aktivt beredningen av EU-lagstiftningen och beslutsfattandet i anknytning till branschen.

I EU-frågor samarbetar vi inom intressebevakning i stor utsträckning med de ständiga representanterna för transportorganisationer som är etablerade i Bryssel. Våra viktigaste samarbetspartner är Finlands ständiga EU-representation, myndigheterna i de olika medlemsländerna, IRU samt nationella och internationella näringslivsorganisationer.

Dessutom deltar vi som finländsk arbetsgivarpart i den sociala dialogen mellan vägtransportbranscherna under ledning av EU-kommissionen och i verksamheten för IUR:s kommitté för sociala frågor. Representanterna deltar också i IRU:s samarbetsorgan Liaison Committee, som sammanträder i Bryssel och representerar EU-medlemsländernas organisationer.

SKALs EU-intressebevakning sker huvudsakligen via FinMobility.

Nordiskt samarbete

SKAL samarbetar med transport- och logistikorganisationerna i de nordiska länderna. Vi är associerad medlem i den nordiska intresseorganisationen NLA (Nordic Logistics Association).

Vi verkar i nära samarbete med NLA:s representanter. Som representant för Finlands väglogistik deltar vi i Norduk-mötet mellan de nordiska, engelska och holländska trafikministerierna och organisationerna för tung trafik samt i Nordiskt Vägforum NVF:s verksamhet.

Vi samverkar också aktivt med enskilda nordiska branschorganisationer.

IRU

IRU är en global vägtransportorganisation med 3,5 miljoner medlemmar från över 100 länder. Organisationen representerar hela sektorn – bussar, lastbilar och taxibilar.

SKAL är medlem i IRU.